Cum s-ar reseta CURSA PREZIDENȚIALĂ în cazul în care Klaus Iohannis ar pleca la Consiliul European: SCENARII posibile (FOTO)

Cum s-ar reseta CURSA PREZIDENȚIALĂ în cazul în care Klaus Iohannis ar pleca la Consiliul European: SCENARII posibile (FOTO)

Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat de președinte încă din vara anului 2018, iar acum, la exact un an distanță de la acel moment și cu doar câteva luni înainte de scrutinul prezidențial, Iohannis pare a avea calea liberă către Cotroceni. Asta în condițiile în care social-democrații încă nu și-au desemnat un candidat.

În ultimele săptămâni însă, în presa internațională a apărut informația potrivit căreia, Klaus Iohannis ar putea deveni noul președinte al Consiliului European, după ce Donald Tusk își va încheia mandatul, la 1 decembrie. Jurnaliștii de la Financial Times au scris recent că președintele României este unul dintre oamenii care ar putea ocupa funcția de lider al Consiliului European. Este vorba despre un post mai degrabă simbolic, iar conform unei înțelegeri diplomatice dintre state, aceasta ar urma să revină unei țări din Europa de est.

În aceste condiții, se pune întrebarea cum s-ar reseta cursa pentru alegerile prezidențiale dacă Iohannis va deveni șeful instituției europene, renunțând astfel la un nou mandat la Cotroceni.

Iată câteva scenarii posibile:

Laura Codruța Kovesi ar putea fi un candidat cu șanse mari să ajungă președinte, dacă nu va deveni procuror-șef european. Situația privind funcția de la Bruxelles urmează să se tranșeze după ce noul Parlament European, format în urma alegerilor europarlamentare din luna mai, își va începe activitatea.

Fosta șefă a DNA a fost inclusă deja în sondajele de opinie privind alegerile prezidențiale, iar rezultatele au arătat că aceasta se bucură de o cotă mare de încredere din partea electoratului.

Totuși, Kovesi a susținut de mai multe ori că nu vrea să iasă din magistratură și să aibă o carieră politică. Una dintre cele mai recente declarații în acest sens a fost făcută la finalul lunii mai, în condițiile în care în spațiul public luaseră amploare zvonurile potrivit cărora Kovesi ar urma să fie candidatul USR-PLUS la prezidențiale.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

De altfel, și în cazul USR-PLUS situația a devenit incertă în condițiile în care Dacian Cioloș, despre care se zvonea că va fi candidatul Alianței la alegerile de la finalul anului, tocmai a devenit liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European.

Dacă nici candidatura lui Kovesi nu se va concretiza, liderul USR, Dan Barna, ar putea să fie reprezentantul USR-PLUS în cursa electorală.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Rămânând în zona de dreapta, dacă Iohannis va pleca la Bruxelles, cei de la PNL s-ar vedea puși în situația de a desemna un alt candidat la prezidențiale. Rareș Bogdan, cel care a deschis lista PNL la europarlamentare este un potențial prezidențiabil la scrutinul din 2024, însă numele său a fost vehiculat deja în presă ca posibil candidat al PNL în acest an, în cazul în care cursa prezidențială s-ar reseta prin retragerea lui Iohannis.

Europarlamentarul liberal a negat însă că ia în calcul această posibilitate.

În acest caz, în cazul extrem în care 1% președintele Iohannis ar da curs acestei posibilități atunci lucrurile devin extrem de complicate pentru PNL care nici măcar nu se gândește la susținerea unui alt candidat. În acest moment nu cred că niciun membru PNL sau o altă personalitate l-ar putea înlocui pe președintele Klaus Iohannis. (…) Repet, din punctul meu de vedere cea mai bună soluție pentru următorii cinci ani, nu doar pentru PNL cât și pentru România, este indiscutabil actualul președinte Klaus Iohannis. (…) PNL are un candidat foarte puternic. Este vorba despre actualul și viitorul președinte Klaus Iohannis. Nu se pune problema ca el să părăsească România. Va rămâne la Cotroceni până în noiembrie iar din noiembrie va fi tot la Cotroceni”, a declarat, recent, Rareș Bogdan.

Foto: facebook.com/Rares.I.Bogdan

În ceea ce privește candidatul PSD, haosul care s-a instalat în partid după condamnarea lui Liviu Dragnea lasă loc multor necunoscute. Președintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă, a anunțat că sunt luate în calcul toate variantele, inclusiv cea a unui candidat comun PSD-ALDE. Dăncilă a precizat și că în sodajele care urmează să fiefăcute, prioritate vor avea membrii PSD, însă nu a exclus posibilitatea de a fi măsurată cota de încredere și în cazul unor persoane din afara partidului.

De altfel, unul dintre numele vehiculate la capitolul candidați din afara PSD este cel al fostului europarlamentar Mircea Diaconu. Informația că actorul ar putea candida la prezidențiale cu susținerea PSD-ALDE a fost bine primită de Sputnik, oficiosul Rusiei, care l-a lăudat pe Diaconu ca fiind ”un om de cultură și politician rafinat, cu o experiență considerabilă – atât în Parlamentul României cât și la Bruxelles, dar și ca ministru”.

Un potențial candidat al PSD, măsurat permanent în sondaje, este și primarul Capitalei, Gabriela Firea. Deși acum câteva luni această candidatură părea destul de probabilă, problemele întâmpinate de Firea la managementul Capitalei, unde un număr din ce în ce mai mare de bucureșteni se declară nemulțumiți de prestația acesteia, cumulat cu dezastrul PSD de la europarlamentare și cu problemele acesteia de sănătate, fac puțin probabilă o astfel de candidatură în iarna acestui an.

Totodată, în sondajele precedente ale PSD a fost inclus și Mihai Gâdea, care însă a susținut că nu își dorește să candideze.

Chiar dacă a anunțat că nu vrea să candideze la scrutinul prezidențial din acest an, ci abia la cel din 2024, liderul Pro România, Victor Ponta, ar putea avea culoarul liber pentru o candidatură la Cotroceni dacă cei de la PSD nu vor reuși să găsească în timp util un candidat cu șanse reale la prima funcție în stat.

Foto: Facebook / Victor Ponta

Dacă acest text ar fi fost scris acum câteva luni, un candidat cu șanse reale de câștig ar fi fost liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Totuși, după dezastrul de la europarlamentare, unde ALDE nu a trecut pragul, posibila candidatură a lui Tăriceanu la prezidențiale pare doar o încercare disperată a partidului de a forța notorietatea cu o locomotivă care nu mai funcționează.

În acest context, amintim și că au anunțat deja că se înscriu în cursa prezidențială mai mulți cadidați, practic fără nicio șansă de reușită. Este vorba despre Liviu Pleșioanu, Șerban Nicolae, Florentin Pandele, Ninel Peia sau Bogdan Stanoevici.