Analiză Reuters: PSD se foloseşte de temerile faţă de ‘statul paralel’ într-un atac de tip ‘blitzkrieg’ asupra justiţiei

Analiză Reuters: PSD se foloseşte de temerile faţă de 'statul paralel' într-un atac de tip 'blitzkrieg' asupra justiţiei

Modificările aduse la legile justiției din România au ajuns în atenția jurnaliștilor de la Reuters care au publicat o analiză despre “fragilitatea democraţiilor post-comuniste din Europa de Est”.

Astfel, sursa citată amintește de protestele de amploare care au avut loc în țara noastră, cele mai mari de la revoluția din 1989, ca urmare a intervențiilor PSD în sistemul judiciar. De altfel, modificarea legilor „aprobate în grabă” vor afecta anchetele și vor îngreuna pedepsirea celor care au comis infracțiuni, se arată în analiza Reuters.

Totul, în contextul în care zeci de membrii ai PSD, inclusiv liderul partidului, Liviu Dragnea, fac subiectul unor investigații pentru fapte de corupție. Jurnaliștii precizează inclusiv că aceștia s-au folosit de majoritatea din Parlament pentru a scăpa de acuzaţii, susţinând că ele sunt rezultatul unui complot al opoziţiei pentru a-i discredita.

În analiza celor de la Reuters se amintește faptul că România este unul dintre cele mai corupte state din UE și se vorbește despre demararea procedurilor de revocare a Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA.

Jurnaliștii străini au făcut referire și la mitingul PSD, unde formațiunea de la putere a adus sute de mii de oameni din țară la București, cărora le-a transmis că există un “stat paralel” care îi supraveghează ilegal şi încurajează vecinii să se toarne unii pe alţii. În acest context, Reuters face paralela cu situația din Turcia, unde președintele Erdogan vorbește tot despre existența unui ”stat paralel” sau cu cea din Ungaria, acolo unde premierul Viktor Orban ia măsuri împotriva ONG-urilor care primesc finanțare din străinătate.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe