SCANDAL între FIREA și RATB. CUM a decapitat Primarul conducerea Regiei și CUM își împart greii din PSD companiile din București: LUPTĂ pentru PUTERE, AMENINȚĂRI și CENZURĂ

SCANDAL între FIREA și RATB. CUM a decapitat Primarul conducerea Regiei și CUM își împart greii din PSD companiile din București: LUPTĂ pentru PUTERE, AMENINȚĂRI și CENZURĂ
Foto: Ziarul National

Scandal între Primarul General al Capitalei și Conducerea Regiei Autonome de Transport București. Sâmbătă, Consiliul General al Muncipiului s-a întrunit pe repede înaintedeoarece Gabriela Firea a dorit să demită conducerea RATB pe motiv că aceasta nu s-a preocupat de deszăpezirea stațiilor, nu a suplimentat numărul de autobuze, iar directorul și-a luat concediu fără să o anunțe și fără să propună altă persoană în loc.

Acuzațiile au fost respinse categoric de către șefii Regiei, care au precizat într-un comunicat, imediat după ce demiterea lor a fost votată, că, de fapt, au circulat toate vehiculele de care dispune Regia și că toate plugurile pe care le are în dotare au fost scose pe străzi pentru a deszăpezi stațiile.

De altfel, RATB a trimis presei un comunicat și vineri seară, înainte de întrunirea Consiliului General, în care a anunțat că numărul de vehicule a fost suplimentat până la capacitatea maximă, tocmai la solicitarea primarului Gabriela Firea.

În cadrul ședinței CGMB, organizată pe repede înainte la solicitarea Gabrielei Firea, a fost numită și o conducere interimară a RATB, formată din: Mihail Adrian Sorin, Ionuț Nicolae Cieocoiu, Iuliu Dan Gogescu, Dumitru Catană, Bogdan Alexandru Trifan și Mihai Petcu. Despre primul dintre ei, Gabriela Firea a și vorbit în fața presei, susținând că are încredere că va face ordine la RATB.

Discuțiile din cadrul ședinței, însă, s-au transformat treptat într-un scandal în toată regula. Consilierii generali ai PNL au refuzat să participe și au anunțat acest lucur încă de la început, iar cei ai USR au participat, dar au încercat în zadar să schimbe evoluția lucrurilor dictată de majoritatea PSD-ALDE, cu susținerea PMP.

Ciprian Ciucu, consilier general PNL, a povestit că primarul Firea, viceprimarul Bădulescu și majoritatea PSD-ALDE s-au comportat ”mârlănește”, chiar i-au amenințat pe consilierii USR și i-au tăiat microfonul consilierului Ciceală (USR), pentru a-i cenzura punctul de vedere. (Detalii AICI) Cât despre PMP, consilierii acestui partid ar fi doar teoretic în opoziție. Practic, ei s-au înțeles cu majoritatea PSD-ALDE să aibă și ei ceva de câștigat de pe urma schimbărilor de la RATB.

Ciucu a distribuit pe Facebook și un comunicat al grupulul PNL din cadrul Consiliului General al Municipiului București, în care sunt explicate dedesubturile acestor numiri din fruntea RATB și motivele pentru care Gabriela Firea era atât de determinată să schimbe cât mai repede conducerea. Totodată, liberaliiau mai explicat și cât de importante suntfuncțiile de la RATB și de ce numirile în aceste posturi nu ar trebui făcute pe repede înainte, așa cum a procedat Gabriela Firea.

”Schimbarea unui CA al unei regii din subordinea PMB nu reprezintă o problemă care să facă obiectul ședințelor “de îndată”;
Un nou CA, chiar și interimar, trebuie selectat cu grijă, prezentat publicului și doar apoi votat în Consiliul General; Acest proces nu se poate face în 14 ore, intervalul de timp de la convocarea CGMB și ședința de a doua zi a CGMB;

RATB este o regie cu un buget enorm (de 593 milioane de lei pe 2016), mai mare decât al municipiilor Brașov, Sibiu sau Ploiești. Un consiliu de administrație al RATB, chiar și interimar, are pe mâini o regie cu un buget imens și trebuie să fie populat de oameni competenți. Aceștia nu pot fi selectați în noaptea de dinaintea numirii lor”, se arată în comunicatul PNL, distribuit deCincu, pe pagina sa de Facebook.

Faptul că directorul RATB a plecat în concediu fără să o anunțe înainte pe Firea nu reprezintă un motiv legal pentru a-l demite, se mai arată în comunicat.

Consilierul general al PNL a acuzat că schimbările din fruntea Regiei reprezintă aproape niște reglări de conturi între diverse grupuri de putere din PSD: ”Schimbarea acestui CA, numit de către PSD în vechiul Consiliu General, reprezintă doar o vendetă internă a PSD, o reîmpărțire a influenței între diferitele lor grupuri politice asupra regiilor și companiilor Bucureștiului”;

Urmăriți B1TV.ro și pe