Timișoara a rămas fără apă caldă și căldură. Dominic Fritz: „Știu că este o veste devastatoare pentru mulți timișoreni, pentru cei care suferă în spitale, pentru medici și asistenți” (VIDEO)

Timișoara a rămas fără apă caldă și căldură. Dominic Fritz: Știu că este o veste devastatoare pentru mulți timișoreni, pentru cei care suferă în spitale, pentru medici și asistenți (VIDEO)
Foto: Dominic Fritz / Facebook

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat marți că Delgaz a oprit distribuția gazului către CET Centru și compania E.On a sistat furnizarea gazului pentru Colterm. Acest lucru va duce la oprirea căldurii și a apei calde pentru timișoreni.

Timișoara, fără apă caldă și căldură

Momentan Colterm nu are o companie care să să furnizeze gaze naturale, într-un context de criză de gaze la nivel european. Dominic Fritz a precizat că majoritatea companiilor spun că nu au cantitățile necesare pentru a furniza constant gaze:

“Sunt câteva companii care au spus că pot să furnizeze prin sistem de plată în avans și ei la rândul lor încearcă să cumpere gazul pe care îl găsesc pe piață și să ni-l furnizeze nouă. Dar la prețurile actuale, de câteva milioane de lei pe zi, nu avem cum să dăm aceste sume și să semnăm contractul.

Asta înseamnă că în Timisoara în jur de 50.000 de gospodării vor rămâne fără căldură și, mai rău, spitalele vor rămâne fara căldură și apă caldă. Situatia este, din fericire, mai buna la Spitalul Victor Babes, care are o centrala proprie, la fel și la Maternitatea Odobescu, care are o centrală care se va porni.

Fac un apel către toți furnizorii de gaz din România să ne ajute”, a afirmat Dominic Fritz.

„Știu că este o veste devastatoare pentru mulți timișoreni, pentru cei care suferă în spitale, pentru medici și asistenți, care oricum sunt epuizați, pentru toți cei care stau acasă, și pot să spun că vom face tot posibilul pentru a trece peste această perioada și să repornim căldură în Timișoara cât de repede posibil”, a mai afirmat primarul Timișoarei.

El a spus că va negocia cantități mult mai mici de gaz și funcționarea pe cărbune, fiind solicitat cărbune din Rezerva de stat, însă acest lucru poate fi făcut doar prin ordonanță de urgență, pe care guvernul interimar nu o poate da, neavând puteri depline.

Fritz a precizat că în continuare sunt discuții cu furnizorii, arătând că tariful trebuie să se bazeze pe trei surse: prețul plătit de populație, bugetul local și bugetul de stat, la acest moment bazându-se doar pe primele două.

Dominic Fritz a mai spus că instanța a decis astăzi intrarea în insolvență a Colterm, iar managementul este preluat de către administratorul judiciar.

E.On a oprit furnizarea gazelor către Colterm

E.On a anunţat compania de termoficare  Colterm că va sista furnizarea de gaze naturale din cauza datoriilor.

În acest context, Primăria Timişoara anunța săptămâna trecută că depune eforturi uriaşe pentru continuarea livrării de agent termic în casele timişorenilor.

Colterm se află într-o situaţie critică pe fondul creşterii uriaşe a preţului la gaz,  E.On anunţând că în 25 octombrie va opri furnizarea de gaze naturale către compania de termoficare. Ceea ce înseamnă că distribuţia agentului termic în circa 50.000 de gospodării din municipiu, şcoli şi spitale riscă să fie oprită.

În acest an, Primăria Municipiului Timişoara a transferat Colterm, din bugetul local, suma de 132 de milioane de lei, însă măura nu a rezolvat problem