Politicienii români obișnuiesc să folosească tot felul de scuze, de motive și de justificăripentru a scăpa de ridicarea imunitățiiși de arestarea preventivă în momentul în care procurorii au solicitat Parlamentului să încuviințezearestarea sau reținerea lor, potrivit greatnews.ro.
De cele mai multe ori, discursurile susținute de aceștia în Camera Deputaților sau în Senat i-au făcut pe colegii lor să voteze împotriva ridicării imunității.
Miercuri, deputatul PSD Cristian Rizea a fost salvat de colegii săi, după ce aceștia au votat împotrivasolicitării procurorilor anticorupție de încuviințareaarestării preventive.
„Cu toţii ştiţi că am un copil. Ceea ce nu ştiţi este că acum doi ani şi jumătate, la două ore după ce acest copil s-a născut, el a fost adoptat de către mine şi soţia mea. Acest demers se încheie în luna noiembrie a acestui an. Vă las pe dumneavoastră să decideţi dacă începând de mâine voi putea sau nu să continui această procedură de adopţie alături de soţia mea şi dacă fiul meu va avea o familie”, le-a spus Cristian Rizea colegilor săi.
În februarie 2015, senatorul PNL Varujan Vosganian a scăpat de urmărirea penală folosind aceeași tactică. A venit în Senat cu o carte de rugăciuni și cu o sticluță cu ulei sfințit, și-a făcut și câteva cruci și a lăcrimat puțin în timp ce stătea pe scaun.
„Vreau să mulțumesc tuturor colegilor care au crezut în mine și în temeinicia argumentelor mele și îmi manifest speranța ca acest moment să fie interpretat ca o victorie a democrației”, le-a spus Vosganian senatorilor după votul final.
În 2014, deputatul PSD Vlad Cosma a scăpat de ridicarea imunității, după ce a beneficiat de votul a 222 de deputați.
„A venit și rândul județul Prahova. O să vă prezint ce s-a întâmplat și în cazul nostru. În aproximativ două luni de zile am fost învinuiți 3 membri ai familiei mele, în ordinea care urmează: sora mea, tatăl meu și acum eu. Eu am fost învinuit pentru trafic de influență, tatăl meu pentru abuz în serviciu și sora mea pentru evaziune fiscală”, a declarat Vlad Cosma.
„Prima dată au început cu sora mea, care este notar public de 10 ani. Domnii procurori au considerat că trebuie să fie învinuită pentru evaziune fiscală (…) Pentru a face un spectacol complet în cazul ei, au descins în forță cu mascații, atât la notariat, cât și acasă, confiscând actele contabile și arhiva notarială. Fac mențiunea că sora mea are un copil de 3 ani și nu consider că era nevoie să vadă mascații la ea în casă. Dar, spre uimirea tuturor, nu a fost de ajuns și au trecut la arestări. Au vrut să-mi aresteze sora, dar din lipsă de probe și datorită faptului că era însărcinată, au renunțat. Între timp, a pierdut sarcina din cauza stresului la care a fost supusă”, a mai spus deputatul.
În martie 2015, senatorul PSD Dan Șova a declarat că și-a început ziua la grupul de rugăciune. Acesta a urcat la tribuna Senatului pentru a-și susține discursul prilejuit de cererea procurorilor de a i se ridica imunitatea,
„Am început această zi într-un mod foarte plăcut, împreună cu câțiva colegi la grupul de rugăciune, pentru că este Buna Vestire și vreau în primul rând să vă fac o urare: „Dumnezeu să fie cu fiecare dintre noi și să se facă așa cum o să vrea el””, a spus Dan Șova.
În iulie 2014, deputatul UNPR Titi Holban a ținut un discurs lacrimogen de la tribuna Camerei Deputaților, chiar dacă parlamentarii nu au decis dacă îi ridică sau nu imunitatea.
„Sunt un om integru, cinstit, care am muncit alături de familia mea și nu am încălcat niciodată, în niciun fel, dispozițiile legale. Niciodată nu am luat sau dat vreo sumă de bani pentru a interveni pe lângă vreun coleg sau vreun funcționar din instituțiile publice. Nu cred însă că ridicarea imunității și arestarea preventivă sunt mijloace de aflare a adevărului. Oricare dintre dumneavoastră puteți fi în aceeași situație. De votul dumneavoastră depinde cariera și soarta mea ca om. Dragi colegi, vă rog din suflet să analizați această situație omenește, sau chiar dumnezeiește, așa cum ne învață domnul Hristos când ne spune: „Atunci când îți judeci aproapele, pune-te în locul lui și judecă-l cum tu ai fi în acea situație”. Vă mulțumesc, Doamne-ajută!”.