Vecinii unuia dintre azilele Asociației „Sf Gabriel cel Viteaz” au făcut reclamații peste reclamații și s-au plâns autorităților luni și luni în șir și nu i-a băgat absolut nimeni în seamă, arată al treilea episod al anchetei #toțiștiau realizată de jurnaliștii Ovidiu Vanghele (Centrul de Investigații Media) și Bianca Albu (Buletin de București).
Ancheta jurnalistică mai arată că Marius Budăi (PSD), care tocmai a demisionat din funcția de ministru al Muncii, a indus opinia publică în eroare în legătură cu informările pe care le-a primit ministerul. Nu se știe deocamdată dacă el personal chiar nu știa de plângerile primite la minister, fapt pentru care oricum nu are absolut nicio scuză, sau pur și simplu a mințit pentru a scăpa de acuzații.
Amintim că Budăi nu doar că nu a făcut nimic pentru „buneii” din azile, dar a avrut grijă să și retragă acreditarea Centrului pentru Resurse Juridice, ONG-ul care și-a ”permis” să atragă atenția asupra ororilor din azile.
„Situația Centrului de Îngrijire și Asistență (CIA) „Sfântul Gabriel cel Viteaz“ ce aparține Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz” a intrat în atenția Autorității Naţionale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi (ANPDPD) ca urmare a sesizărilor făcute de vecini ai respectivului centru (adresă înregistrată la ANPDPD în luna iulie a anului trecut). Aceștia au mai semnalat nereguli în cadrul centrului, pe care ANPDPD le-a raportat Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov, la sfârșitul lunii iulie 2022”, a transmis Ministerul Muncii, marți seară, într-un comunicat citat de HotNews.
Ministerul s-a înșelat cu nouă luni. În fapt, instituția a primit o plângere despre posibile rele tratamente aplicate într-unul dintre centre chiar în ziua în care Budăi a devenit ministru.
Pe 25 noiembrie 2021, când Marius Budăi depune jurământul la Palatul Cotroceni și devine ministru al Muncii, la Registratura Generală a Ministerului e înregistrat, sub numărul 23269, un memoriu prin care vecinii Centrului Sfântul “Gabriel cel Viteaz” din Pipera reclamă, între altele, condițiile inumane la care sunt supuși beneficiarii: personalul „insuficient și slab pregătit” din centru, „lipsa de îngrijire și supraveghere corespunzătoare” a beneficiarilor, din demisolul unde sunt cazate persoane cu dizabilități mintale „se aud țipete, gemete, zgomote de altercații”. Vecinii au cerut atunci angajaților din subordinea lui Budăi să ia măsuri.
Petiția a ajuns simultan și la Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), care se află tot în subordinea lui Budăi.
Nu era prima oară când vecinii atrăgeau atenția asupra problemelor din centru, dar era prima dată când se întâmpla în timpul mandatului lui Budăi și asta fix în prima sa zi de ministru.
Vecinii mai scriseseră ANPDCA și în octombrie 2021, când ministrul Muncii era Raluca Turcan (PNL). S-a întâmplat la nouă zile după ce primii beneficiari au ajuns în casa respectivă. Prin această petiție, reclamanții transmiteau instituției că „persoanele cu dizabilități sunt cazate într-un demisol și frecvent se aud țipetele celor din incintă”. La acel moment, ei nu cunoșteau și nici nu aveau de unde să știe ce se întâmplă în cămin. Prin urmare, au cerut informații despre legalitatea întreprinderii sociale.
După mai bine de două săptămâni, timp în care hârtia se plimbă între minister și instituțiile subordonate, o echipă de control a Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov a venit în control, dar nu i s-a părut nimic în neregulă…
Nemulțumiți, vecinii au formulat o nouă petiție către Ministerul Muncii, care a ajuns la instituție pe 25 noiembrie, exact în prima zi de mandat a lui Budăi. De data aceasta, lor li s-a răspuns de-a dreptul obraznic: situația din centru este în regulă, iar petiția se clasează pentru că are același conținut.
Între timp, asistați de avocat, vecinii scriu din nou direct Ministerului Muncii, transmițând toate informațiile pe care le cunoșteau despre posibilele rele tratamente aplicate oamenilor din azil: „sunt adăpostite persoane cu tulburări psihice care se manifestă extrem de agresiv și zgomotos, în condiții care nu respectă reglementările aplicabile”, tentative de evadare de la subsol, ferestrele imobilului nu sunt securizate.
Cum nici acum nu au fost luați în serios, pe 25 februarie 2022, vecinii au cerut ANDPDCA, în cadrul unei plângeri prealabile, revocarea acreditării și licenței de funcționare pe care instituția le-a dat entității Asociația Sfântul Gabriel cel Viteaz pentru centrul de lângă ei.
Iar pe 1 martie 2022, vecinii au făcut primul pas pentru a da în judecată și AJPIS Ilfov: o plângere prealabilă în care solicită formal instituției din Ilfov un control la centrul Sfântul Gabriel cel Viteaz și, în cazul în care găsesc mai puțin de 75% din standardele minime aplicabile îndeplinite, să retragă licența.
În ultima zi de primăvară a anului 2022, Andrieș Alina Mihaela și Năstase Andrei Cornel, doi inspectori ai AJPIS Ilfov, ajung în centru pentru a vedea condițiile în care sunt ținuți oamenii și, surpriză!, constată că totul e în regulă.
Pe bună dreptate exasperați, pe 8 iunie, vecinii scriu o nouă petiție, de această dată către Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD), o entitate aflată tot sub tutela ministrului Marius Budăi. De data aceasta, ei anunță că oamenii din centru au râie și aruncă lucruri peste gard în curtea lor și insistă că beneficiarii centrului nu sunt îngrijiți.
Nu doar că nu sunt băgați în seamă, dar centrul ajunge să primească și licența definitivă, valabilă cinci ani!
Pe 27 iulie 2022, vecinii azilului scriu iar Ministerului Muncii. Este vorba de petiția despre care Budăi a afirmat că e prima pe care au primit-o. De data aceasta, oamenii din zonă au reclamat explicit existența unor „agresiuni între persoanele cazate în imobil dar și din partea personalului la adresa persoanelor cu dizabilități”, susținând că dețin înregistrări audio-video cu care le pot proba.
Mai mult, în această petiție vecinii bat obrazul ministerului că „nu ați întreprins nicio măsură”, deși ei „au adus la cunoștință în repetate rânduri situația revoltătoare din imobilul în care funcționează Asociația Sfântul Gabriel cel Viteaz”.
Abia între 23 și 31 august, o instituție din subordinea lui Budăi face pentru prima dată un control „pe bune” la acest centru.
Inspectorii ANPDPD găsesc practic un dezastru: contractul de catering pentru mesele beneficiarilor miroase a fals, raportările lui Ștefan Godei, șeful asociației, un apropiat al Gabrielei Firea (PSD), prin care acesta își lua banii de la DGASPC Sector 3 erau chiar de tot râsul – persoanele care se deplasau cu greu făceau activități sportive -, iar personalul era absolut insuficient și cu zero pregătire.
Inspectorii ANPDPD chiar au lăsat un set de recomandări și termene clare de conformare.
Numai că instituțiile instituțiile din subordinea lui Budăi s-au repliat rapid și, cu ajutorul directorului DGASPC Sector 3, Mihaela Ungureanu, omul lui Robert Negoiță, finul familiei Pandele-Firea, măsurile cerute de ANPDPD „sunt îndeplinite”.
De precizat că, după izbucnirea scandalului, premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, l-a demis prima dată fix pe Mihai Tomescu, șeful ANPDPD, singura instituție care a făcut un control serios la acest azil.