Tradiții și superstiții la români de Întâmpinarea Domnului. Ce să faci și ce să nu faci în această zi sfântă

Tradiții și superstiții la români de Întâmpinarea Domnului. Ce să faci și ce să nu faci în această zi sfântă
FOTO: Pixabay.com

Ziua de 2 februarie marchează, în calendarul creștin-ortodox, momentul în care Iisus Hristos a fost dus la templu de către Fecioara Maria și Iosif. O serie de tradiții și superstiții sunt marcante pentru cultura noastră, iar ele sunt strând legate de sărbătoare de Întâmpinarea Domnului.

Ce semnifică Întâmpinarea Domnului

Prăznuită la 40 de zile de la nașterea lui Hristos, Întâmpinarea Domnului marchează momentul în care Iisus este dus la Templu. Aici, Mântuitorul este întâmpinat de către preotul Seimon și de prorocița Ana. Astfel, în ziua de 2 februarie, credincioșii retrăiesc momentul în care Iisus Hristos a fost dus la Tempul.

Intrarea în Templu marchează și momentul în care, după cum era lege la acele momente, orice întâi născut băiat să fie dus și închinat lui Dumnezeu, pruncul devenind astfel proprietatea Domnului. Totodată, acesta este momentul în care se face și curățirea mamei.

Tradiții și superstiții cu ocazia sărbătorii de Întâmpinarea Domnului

Întâmpinarea Domnului mai este cunoscută și sub denumirea slavonă de Stretenie, sau sub numele de Ziua Ursului și este marcat în calendarul creștin – ortodox cu cruce roșie.

Potrivit tradiții-superstiții.ro, iată o serie de obiceiuri pentru ziua de Stretenie sau Întâmpinarea Domnului:

În primul rând, se spune că această zi marchează ieșirea ursului din bârlog. În cazul în care este soare afară și ursul își poate vedea umbra, el se va speria și se va retrage în bârlog, urmând ca oamenii să mai aibă parte de 6 săptămâni de ger.

În cazul în care afară este cer întunecat, iar ursul nu își poate vedea umbra, el va rămâne în afara bârlogului, urmând ca gerul să se risipească într-un timp scurt, iar căldura și primăvara să sosească mai repede.

Totodată, potrivit sursei citate mai sus, se spune că este o zi de ghinion, cu multe ceasuri rele.

Sărbătoare de Ziua Ursului se ține, în general, pentru sănătate și pentru sporul casei.

În tradiția populară se spune că cine va lucra în ziua de Stretenie va cădea în boală și i se strâmba gura.

În cazul în care boul, în această zi, va bea apă din urma sa, este un semn că iarna urmează să treacă repede.

În cazul în care în ziua de Strenie sau Întâmpinarea Domnului este cald afară, se spune că și vara din anul respectiv va fi una caldă.

Ziua Ursului este și momentul în care se spune că „se strâmbă pârtie”, mai exact se spune că se va topi zăpada, iar iarna va trece foarte repede.

Ultima oră
01:23 - Klaus Iohannis, la Adunarea Generală a ONU de la New York: România crede cu tărie că valorile democratice și o ordine internațională bazată pe reguli sunt fundamentale pentru un viitor mai sigur și mai bun (VIDEO)
00:00 - Ministrul Mediului a discutat cu Tiberiu Boșutar, activistul bătut crunt într-o pădure din Suceava, fieful lui Gheorghe Flutur. Tanczos Barna: Sper să se facă lumină cât mai repede în acest caz
23:54 - Alertă la Călimănești. Trei persoane au ajuns de urgență la spital, după ce o mașină a căzut pe acostamentul căii ferate
23:38 - Octavian Berceanu: Nu am avut nicio discuție cu Florin Cîțu și Klaus Iohannis, deși mi-aș fi dorit / Baronii locali s-au obișnuit de 20 de ani să dicteze și am găsit o presiune enormă, dar am reușit să stopez presiunile politice
23:36 - USR PLUS, videoclip cu declarațiile premierului Florin Cîțu privind campania de vaccinare și valul 4: „Din minciună în minciună, campania de vaccinare a eșuat în România”
23:15 - Alexandru Rafila, despre paturile ATI: Cifrele au variat de-a lungul timpului în funcție de entuziasmul diverselor personalități politice. Numărul lor nu poate fi modificat substanțial, probabil că sunt circa 4.000 în total (VIDEO)
23:13 - Ionuț Dolănescu, decizie radicală. Sunt vizați soția și cei trei copii, dar și Maria Ciobanu
22:45 - Alexandru Rafila, despre dosarul DNA privind achiziționarea de vaccinuri: Probabil că plângerea penală vine dintr-o zonă apropiată de Vlad Voiculescu. Guvernul să facă public contractul, nu discutăm de rachete balistice (VIDEO)
22:29 - Ludovic Orban: Au fost unii colegi care m-au atacat mai rău ca cei din PSD / Florin Cîțu s-a schimbat după ce a decis să candideze la șefia partidului
22:22 - Vlad Voiculescu: Cel mai ușor pentru premier e să spună că altcineva este vinovat. Eu n-am mai văzut o țară în care campania de vaccinare să fie condusă de premier și de armată (VIDEO)