Traian Băsescu: Meleşcanu a dezinformat. Nu am cerut o listă cu ofiţeri acoperiţi, mă interesează informaţia, nu cine şi de unde o culege (VIDEO)

Traian Băsescu: Meleşcanu a dezinformat. Nu am cerut o listă cu ofiţeri acoperiţi, mă interesează informaţia, nu cine şi de unde o culege (VIDEO)

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, în cadrul unei conferințe de presă la Palatul Cotroceni, că nu a cerut niciodată o listă cu ofițeri acoperiți de la SIE, Teodor Meleșcanu dezinformând în momentul în care a afirmat acest lucru.

”Vreau să clarific faptul că în conformitate cu legea 182/2002 președintele României are acces la informații secrete. Dar președintelui nu i se pot refuza informațiile secret de stat. Din acest punct de vedere fac o clarificare: dl Meleșcanu ori a uitat ori a vrut să dezinformeze ieri afirmând că i-am soliicitat lista cu ofițerii acoperiți. A creat un precedent de neacceptat în relația dintre un serviciu secret și președintele României. Președintelui nu poți să îi refuzi o informație pe care o deții dar tu director decizi că nu i-o pui la dispozuiție mai ales că aceast informație îmi era utilă pentru că era vorba de Guvern”, a explicat șeful statului.

”Incorectitudinea dl Meleșcanu este probată de adresa pe care o pun la dispoziție: e o adresă nesecretă. Prin acestă adresă din 8.11.2013 mă adresam dl Meleșcanu: vă rog că mă informați dacă în Guvernul României există persoane care după 1990 care au fost încadrate ca ofițer acoperit. Vă rog să precizați perioada și dacă au fost specializați în acea perioadă. Era vorba de dl Ponta am pus și întrebarea dacă au fost specializați pentru că din presă aflasem tot soiul de năzbâtii. Domnul Ponta, dacă vă uitați în CV-ul său, a fost un profitor care și-a făcut rost de participarea la câteva messe sau seminarii pe care le-a intitulat cursuri. Aceste cursuri au fost posibile și cu sprijinul SIE”, a arătat Băsescu.

”Nu am cerut niciodată o listă a ofițerilor acoperiți. Pe mine ca președinte mă interesează informația și nu cine o culege. Nu am cerut nico listă. Documentul arată că Meleșcanu a dezinformat. Aș vrea să privim de asemenea în legea 1/1998 care este legea SIE și care la art 10 alin 2 spune: sursele de informații, metodele și mijloacele de muncă nu pot fi dezvăluite față de nimeni și în nicio împrejurare. Nu e vorba de ofițer, ci de sursele de la care sunt culese informațiile. Meleșcanu își justifica răspunsul și prin acest articol. Ori el nu se referă la personal ci la sursele de informații. Nu am cerut niciodată sursele de informații”, a precizat președintele.

”Sunt două neadevăruri lansate de dl Meleșcanu, că aș fi cerut lista, nu e adevărat, și cea legată de art 10 care afirmă că nu îi permite să îl informeze pe președinte. E vorba despre cei de la care primește informațiile, nicidecum la rezerviști”, a mai spus el.

”Am luat notă de comunicatul SIE de ieri, și trebuie să vă spun că m-a surprins angrenarea în disputa politică a serviciului, pentru mine e o enigmă uriașă, de ce au făcut-o. În comunicat sunt neadevăruri și cel mai important e legat de faptul că nu era necesar aviz CSAT pentru HG 223/2013. Îi rog acum pe domnii de la SIE să ia notă de legea 182/2002 care la art 14 spune: CSAT asigură coordonarea la nivel național a tututor programelor de protecție a informațiilor clasificate, ori HG 223 care clasifică activitățile SIE ca fiind secrete de stat face parte din programele de asigurare a secretului de stat. Cum poți coordona ceva dacă nu ți se aduce la avizare. Acea hotărâre trebuia să primească avizul CSAT. Legea 415 / 2002 privind CSAT spune la art 4 proiectele de acte normative inițiate sau emise de guvern privind securitatea națională se avizează de CSAT. SIE e o instituție de securitate națională”, a subliniat șeful statului.

”În sfârșit, mai e legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă care spune că în cazurile prevăzute de lege în faza de elaborare a proiectelor de acte normative inițiatorul trebuie să solicite avizul autorităților interesate de reglementare. Activitatea SIE ține de coordonarea CSAT, cum poate da un comunicat că nu era necesar avizul CSAT? Sunt trei care au fost încalcate prin promovarea acestei HG și, din păcate, SIE a ținut să susțină punctele de vedere pe care pânâ atunci le susținea doar dl Meleșcanu ca ei pot încălca legea”, a continuat Băsescu.

Băsescu: Meleşcanu a dezinformat