Valeriu Zgonea: Ordonanța de urgență cu privire la CCR e constituțională, prin ea nu dispare nicio atribuție a Curții

Valeriu Zgonea: Ordonanța de urgență cu privire la CCR e constituțională, prin ea nu dispare nicio atribuție a Curții

Președintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, că prin Ordonanța de urgență cu privire la Curtea Constituțională nu sunt afectate drepturile constituționale ale CCR. El a explicat că nu dispare o putere a Curții, ci revine Parlamentului o putere care îi aparținea.

„Ordonanța de urgență este constituțională. Nu afectează drepturile constituționale ale Curții Constituționale, nici structura Curții Constituționale. Este o ordonanța de urgență care, de fapt, stabilește drepturile Curții Constituționale, cele care sunt prevăzute în Constituție,”  a spus acesta.

Valeriu Zgonea a explicat că niciuna dintre puterile Curții nu dispare, dar una dintre puterile Parlamentului revine în drepturile sale.

„Parlamentul în ultimii ani de zile și-a pierdut una dintre puteri, aceea de a emite proiecte de hotărâri fără ca acestea să fie făcute de controlul constituțional. Deciziile venite printr-un proiect de lege de a extinde atribuțiile Curtii Constituționale au afectat grav capacitatea Parlamentului României de a-și exprima suveranitatea, așa cum scrie în Constituție,” a mai spus acesta.

Vezi AICI mai multe despre Ordonanța de urgență prin care se modifică legea CCR

Prin extinderea atribuțiilor Curții, care s-a făcut anterior, a fost lezată capacitatea Parlamentului de a își exprima suveranitatea, a arătat Zgonea.

Președintele Camerei Deputatilor a mai precizat că s-au finalizat procedurile de informare a președintelui cu privire la convocarea plenului extraordinar în care se va discuta suspendarea acestuia.

Vezi AICI mai multe despre procedura de suspendare a lui Taian Băsescu

Valeriu Zgonea: Ordonanța de urgență cu privire la CCR nu afectează drepturile și structura instituției

Embed: " />
Ultima oră
21:14 - Sorin Cîmpeanu: „Sunt convins că școala va începe pe 13 septembrie, cu prezență fizică. Am dreptul să-mi manifest acest optimism”. Pe ce se bazează ministrul Educației
21:03 - Emilian Imbri, despre medicii care nu se vaccinează anti-COVID: Nu înțeleg ce caută în meseria asta. Îi rog să se vaccineze pentru a demonstra că au ajuns la un nivel intelectual! (VIDEO)
20:51 - Controalele pe litoral se intensifică, după creșterea incidenței cazurilor de COVID-19 în județul Constanța
20:29 - Cătălin Drulă: Centura orașului Bacău, deschisă integral traficului. Proiectul, finalizat în avans față de termenul contractual
20:15 - OMS solicită amânarea vaccinării cu cea de-a treia doză anti-COVID. Motivul invocat pentru întârzierea administrării serului până în octombrie
20:05 - „Gen” în loc de „sex” în noile buletine. Pavel Popescu: Sper că e doar o gravă eroare / Resping asocierea poziției mele cu cea a AUR. E ca și cum l-am acuza pe Drulă că vorbește ca Hitler, pentru că vrea autostrăzi (VIDEO)
19:29 - Un bărbat a murit în trenul care circula de la Iași la București, în timp ce soția lui credea că doarme
19:28 - Stelian Ion: Desființarea SIIJ și repararea Legilor Justiției erau obiective îndeplinite dacă toți partenerii din coaliție respectau programul de guvernare. Îl rog pe președintele Iohannis să se implice în depășirea acestui blocaj
19:10 - România, demers la NATO ca urmare a atacului asupra vasului „Mercer Street”
18:52 - Valeriu Gheorghiță: 90% din secvențierile efectuate săptămâna trecută au ieșit pozitive pentru varianta Delta. Dacă ritmul de vaccinare nu se schimbă, vom deconta cu toții