Violeta Alexandru, ministrul Muncii: Voi face toate demersurile legale ca să nu mai existe situații în care drepturile pensionarilor să fie calculate greșit

Violeta Alexandru, ministrul Muncii: Voi face toate demersurile legale ca să nu mai existe situații în care drepturile pensionarilor să fie calculate greșit
Foto: gov.ro

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a anunțat că va „face toate demersurile legale pentru ca situații în care, din vina funcționarilor publici au fost calculate greșit drepturile pensionarilor și nu s-au achitat retroactiv banii, să nu mai existe”. Demnitara a postat, miercuri, un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care a subliniat că „este inadmisibil ca oamenii care muncesc o viață întreagă, să fie privați de un drept câștigat cinstit, prin muncă, dreptul la pensia cuvenită integral”. Reamintim că tot ea a anunțat anterior că pensiile vor crește în funcție de încasările de la buget, precum și că măsurile de sprijin pentru angajații din sectoarele încă afectate de restricții vor continua.

Violeta Alexandru, despre drepturile pensionarilor

„Este inadmisibil ca oameni care muncesc o viață întreagă, să fie privați de un drept câștigat cinstit, prin muncă, dreptul la pensia cuvenită integral. Pensionată în anul 2002 cu penalitate pentru ieșirea anticipată la pensie, conform legii, doamna A.B, din Alba, avea dreptul la o pensie întreagă, nepenalizată, prin trecerea la pensia de limita de vârstă, încă din luna iulie a anului 2004. Nu pot decât sa mă întreb dacă acei oameni, funcționari publici din cadrul Casei de Pensii Alba care au greșit în anul 2004, când, odată cu trecerea doamnei la pensie de limita de vârstă, aveau obligația legală de a ridica penalizarea pensiei și de a plăti integral drepturile, au astăzi cea mai mică remușcare pentru cei 16 ani în care greșeala lor a îngreunat și mai mult traiul acestei doamne. Neplata tuturor drepturilor cuvenite retroactiv pentru cei 16 ani de către Casa de pensii Alba la momentul descoperirii erorii reprezintă o a doua gravă problemă. Să fii conștient că i-ai luat unui om un drept și să nu-i restitui integral suma, pentru toți acești 16 ani reprezintă o lipsă de respect față de oamenii care au muncit și contribuit în țara aceasta”, a scris Violeta Alexandru, precizând totodată că nu va „tolera niciodată așa ceva”.

Ministrul Muncii a precizat că a „sesizat Casa Națională de Pensii Publice pentru că vreau ca doamnei pensionare să i se acorde toate drepturile cuvenite. Până la ultimul leu, toți banii datorați din 2004. Față de suma deja plătită în luna aprilie 2020, astăzi, la sesizarea mea, s-au făcut toate demersurile legale pentru ca doamna să primească integral diferența pentru cei 16 ani în care a fost privată de dreptul integral de pensie. Funcționarii publici care au greșit vor răspunde! Pentru șeful de serviciu vinovat, deși avea o mustrare scrisă pentru o altă eroare din urmă cu două luni, am cerut demisia!”.

Ministrul Muncii, mesaj pentru pensionara din Alba

Ministrul Violeta Alexandru a ținut să îi transmită scuze pensionarei în cauză și a promis că va face tot ce îi „stă în putință să nu mai existe astfel de cazuri în România modernă!”.

„Vă rog doamnă, deși e târziu să repar ceva ce v-a fost luat dintr-o greșeală gravă, să acceptați scuzele mele și promisiunea că voi face tot ce îmi stă în putință să nu mai existe astfel de cazuri în România modernă!Voi face toate demersurile legale pentru ca situații în care, din vina funcționarilor publici au fost calculate greșit drepturile pensionarilor și nu s-au achitat retroactiv banii, să nu mai existe. Nu poate exista prescripție pentru drepturile unui pensionar când funcționarul a stabilit greșit cât i se cuvine acestuia! Voi lupta să schimb acest lucru pe care-l consider total abuziv!”, a conchis Violeta Alexandru.