Vicepremierul ungar Zsolt Semjen, la Cluj: Extinderea cetăţeniei maghiare înseamnă azi ce însemna în 1848 revendicarea „Unire cu Ardealul” (FOTO)

Vicepremierul ungar Zsolt Semjen, la Cluj: Extinderea cetăţeniei maghiare înseamnă azi ce însemna în 1848 revendicarea Unire cu Ardealul (FOTO)
Foto: Semjen Zsolt / Facebook

Declaraţie şoc a vicepremierului ungar Zsolt Semjen, venită în contextul sărbătoririi Zilei Maghiarilor de Pretutindeni
El a declarat că extinderea cetăţeniei maghiare înfăptuieşte astăzi unificarea naţiunii maghiare din perspectiva dreptului public, doleanţă formulată în cele Douăsprezece puncte redactate cu 170 de ani în urmă prin revendicarea „Unirea cu Ardealul”, potrivit agenţiei hirado.hu.

Declaraţiile vicepremierului responsabil pentru politicile naţionale au fost făcute în cadrul programului de gală organizat de Consulatul General al Ungariei şi prezentat miercuri seara în Sala Mare a Operei Maghiare de la Cluj.

(Foto: Semjen Zsolt / Facebook)

Zsolt Semjen mai consideră că extinderea cetăţeniei maghiare reprezintă un fel de reparaţie istorică în condiţiile posibilităţilor actuale.
Oficialul a accentuat că Ungaria a acordat cetăţenie deplină maghiarilor de peste hotare, ceea ce implică nu numai un paşaport maghiar, ci şi dreptul la vot.

Potrivit acestuia, toate naţiunile sunt unice şi irepetabile. „Prin urmare, fiecare naţiune – implicit şi cea maghiară – are faţă de umanitate menirea de a-şi elabora şi transmite caracterul naţional, adică în acest caz: cel maghiar”, a mai spus vicepremierul ungar.

El consideră că două ideologii eronate periclitează această viziune. Prima este negarea caracterului naţional, iar cea de-a doua şovinismul. Prima consideră conceptul de naţiune unul perimat, iar cea de-a doua pune sub semnul întrebării dreptul la existenţă al altor naţiuni. “Noi respectăm toate naţiunile, dar ne şi aşteptăm la respect din partea lor”, a afirmat Semjen.

El a asemuit naţiunea maghiară cu un scaun cu trei picioare: unul dintre picioare fiind maghiarii din Ungaria, cel de-al doilea cei din Bazinul Carpatic, iar cel de-al treilea diaspora maghiară de pretutindeni.
Naţiunea trebuie să se sprijine pe fiecare dintre cele trei picioare, a mai arătat oficialul maghiar, adăugând că dacă unul din acestea îşi pierde stabilitatea, întreaga naţiune ajunge în primejdie.
În opinia vicepremierului, fiecare parte a naţiunii maghiare are nevoie de o Ungarie puternică. „Dacă Ungaria este slabă, părţile de peste hotare ale naţiunii se vor lovi de probleme”, a mai susţinut Zsolt Semjen.

15 martie este Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Ultima oră
10:46 - Rata de infectare cu Covid-19 este în scădere, în Bucureşti. Incidenţa din Capitală a ajuns la 16.13 cazuri la mia de locuitori
10:42 - Ludovic Orban, condiții pentru o eventuală întoarcere în grupul parlamentar al PNL, după ce a demisionat (VIDEO)
10:35 - Ludovic Orban s-a retras din grupul parlamentar al PNL dar anunță că rămâne membru de partid. Atacuri în rafală la președintele Klaus Iohannis: „PNL trebuie să se întoarcă cu fața la cetățean și cu spatele la chiriașul de la Cotroceni” (VIDEO)
10:28 - Alexandru Rafila: Intrarea PSD la guvernare este o variantă absolut rezonabilă pentru România. Propun o lună de solidaritate națională
10:22 - Schimbare între Edi Iordănescu și Mirel Rădoi. Iordănescu ar putea ajunge la Federație
10:15 - Folosind o folie profesionala solarii controlați creșterea florilor, plantelor aromate și coacerea legumelor
10:09 - Cine este tatăl lui Francesco, fiul Patriziei Paglieri de la Asia Express. Cheful a ascuns adevărul vreme de 14 ani
10:01 - Florin Cîțu: „Nu există o flexibilizare a mandatului pentru formarea Guvernului condus de Nicolae Ciucă” / „Avem mandat doar pentru un guvern minoritar PNL-UDMR”
09:56 - George Buhnici a spus adevărul despre cine s-ar ascunde, de fapt, în spatele Andreei Esca, la Pro TV
09:47 - Vaccinul de la Johnson&Johnson, preferat de români după introducerea restricțiilor. Administrat într-o singură doză, vaccinul permite obținerea mai rapidă a certificatului verde