A MURIT Peter Mikkelsen, arbitrul care a refuzat un gol României la Euro 1996! Avea metastaze la creier şi ajunsese în scaun cu rotile, la doar 59 de ani (FOTO)

A MURIT Peter Mikkelsen, arbitrul care a refuzat un gol României la Euro 1996! Avea metastaze la creier şi ajunsese în scaun cu rotile, la doar 59 de ani (FOTO)

Peter Mikkelsen, arbitrul danez care a anulat României un gol perfect valabil la Euro 1996, a murit pe 30 ianuarie. El avea doar 59 de ani şi suferea de o boală teribilă.

Arbitrul a rămas „celebru” în antologia fotbalului nostru prin faptul că a refuzat naționalei noastre validarea unui gol perfect valabil, marcat de Dorinel Munteanu, la Euro 1996, în meciul cu Bulgaria, scrie 100sport.ro.

(Foto: bt.dk)

Meciul s-a disputat la 13 iunie1996, pe stadionul St. James din Newcastle, în cadrul turneului final al Campionatului European din acel an, în faza grupelor. Bulgarii conduceau cu 1-0, după un gol rapid al lui Stoicikov, în minutul 3, care a speculat neatenția fundașilor noștri centrali.

Apoi însă partida s-a echilibrat și echipa noastră și-a creeat mai multe ocazii de a egala. Astfel, în minutul 31, după un corner de pe dreapta, mingea a ajuns la Dorinel Munteanu care de la 25 metri a prins o „bombă”, mingea a lovit interiorul transversalei, apoi a căzut vizibil dincolo de linia porții, și în mod normal ar fi fost 1-1.

Însă Mikkelsen, „ajutat” și de asistentul său conațional Larsen, a considerat că mingea nu depășise linia porții, lăsând jocul să continue. La reluări s-a putut vedea clar că fusese gol, însă pe vremea aceea nu exista VAR. Așa, scorul final a rămas 1-0 pentru bulgari și noi am fost eliminați prematur.

Peter Mikkelsen se născuse la 1 mai 1960, în localitatea Amager.

Printre altele, a condus 5 partide de la turneele finale ale Campionatului Mondial, trei în 1990 și două în 1994, precum și două la cele ale CE, unul în 1992 și încă unul, cel menționat mai sus, în 1996.

În 1991 și 1993 a fost desemnat arbitrul mondial al anului.

În 1998 s-a retras din arbitraj, însă a fost mulți ani membru în Comisia de Arbitri a FIFA.

Avea meseria de profesor de istorie, dar din 2008 până la moartea sa a lucrat la Departamentul de resurse umane al companiei din țara sa, F-Group.

În 2013 i s-a depsitat un melanom la ochi, care nu a fost tratat la timp, dezvoltând metastaze la creier, la coloana vertebrală, ficat, plămânul drept. A ajuns în scaunul cu rotile și depindea de ajutor.

Ultima oră
20:03 - DOCUMENT. Peste 70 de liberali au lansat un apel pentru soluționarea crizei politice și guvernamentale. Ludovic Orban: Nu ne permitem să ne jucăm cu soarta României
19:53 - Drama unei bătrâne de 101 din Botoșani, care a rămas fără casă din cauza unui incendiu
19:34 - Joe Biden, la Adunarea Generală a ONU: SUA nu caută un Război Rece cu China și e gata să lucreze cu orice națiune care caută o rezolvare pașnică la provocări comune (VIDEO)
19:29 - Peste 15.600 de doze de vaccin anti-COVID au fost administrate în ultimele 24 de ore, în România
19:12 - Rata de acoperire vaccinală din București a depășit 50%, anunță Valeriu Gheorghiță
19:06 - Ioana Mihăilă, despre valul 4: Suntem pregătiți pentru situația de acum. Dacă lucrurile evoluează, s-ar putea ca anumite nevoi să nu mai poată fi îndeplinite (VIDEO)
18:49 - Ioana Mihăilă: Doresc să amintesc premierului că vaccinarea a fost în subordinea sa directă / Ar fi fost o iresponsabilitate să fi blocat paturile ATI pentru pacienții COVID-19 când aveam sub 50 de cazuri (VIDEO)
18:46 - Ele sunt cele mai în vârstă surori gemene din lume. Câți ani au japonezele care au doborât toate recordurile
18:25 - Ioana Mihăilă: Întârzierea cu o lună a rectificării bugetare a făcut imposibilă semnarea la timp a contractelor de medicament; am lăsat spitalele să își achiziționeze direct medicamentele (VIDEO)
18:20 - Andreea Ibacka, mesaj important cu doar câteva zile înainte să nască: Sunt destule nopți în care respir greu