Arsenie Boca, un business de 25 de milioane de euro pe an: Duhovnicul, transformat într-o afacere de care profită biserica, micii afacerişti şi chiar oamenii din localitatea sa de baştină

Arsenie Boca, un business de 25 de milioane de euro pe an: Duhovnicul, transformat într-o afacere de care profită biserica, micii afacerişti şi chiar oamenii din localitatea sa de baştină
Foto: olimpia-turism.ro

Arsenie Boca, un business de 25 de milioane de euro pe an. Deşi nu a fost canonizat de biserică, mediatizarea de care a avut parte duhovnicul post mortem şi mai ales minunile sale l-au transformat într-un fenomen social de masă şi mai ales într-o afacere de care profită acum biserica, micii afacerişti şi chiar oamenii din localitatea sa de baştină.

90,6% dintre români au auzit de Arsenie Boca, potrivit unui sondaj. Ceea ce nu se poate spune de exemplu despre Elvis Presley.

Considerat de ucenicii săi unul dintre cei mai mari duhovnici ai secolului XX şi supranumit Sfântul Ardealului, la mormântul lui Arsenie Boca vin să se roage în fiecare an peste 800.000 de pelerini, care plătesc, în medie, peste 100 de lei pentru o excursie de două zile. La acest nivel, încasările, numai din pelerinaje, pentru un an întreg se ridică la peste 18 milioane de euro, bani care intră în buzunarele firmelor organizatoare de pelerinaje şi a hotelierilor din zona Hunedoara – Prislop.

Surse din zona pieţei de carte religioasă susţin că peleinii care merg anual la Prislop nu sunt „clienţi unici”, doar un grup de aproximativ 30.000 de persoane este dedicat tot timpul fenomenului. Cererea de pelerinaje către Prislop a mai format un curent. Mici companii de turism, companii de transport şi chiar grupuri de credincioşi au sute de oferte de excursii special organizate pentru pelerinaj la mormântul lui Arsenie Boca.

Din informaţiile care sunt disponibile pe paginile de internet ale celor care transportă pelerini, atât la mormântul părintelui, cât şi la alte obiective religioase de pe traseu, o excursie de două zile, cu transport şi cazare, costă între 60 şi 180 de lei, în funcţie de distanţă, dar şi de locul de plecare. Unul dintre organizatorii de astfel de excursii spune că într-un weekend obişnuit se pot înregistra în jur de 10.000 de pelerini, zilnic, însă dacă sfârşitul de săptămână coincide cu o sărbătoare religioasă importantă, numărul celor care vin să se închine la mormântul lui Arsenie Boca poate să depăşească şi 80.000 de persoane în două zile.

„Succesul” dacă poate fi numit aşa, de care beneficiază memoria lui Arsenie Boca e uşor de înţeles: Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP pentru jurnaliştii de la Adevărul, 90,6% dintre români au auzit de Arsenie Boca, faţă de doar 8,4% care nu au auzit.

Din totalul celor care au auzit de Arsenie Boca, 34,8% spun că reprezintă pentru ei un sfânt, 17,2% că a fost preot, pentru 6,9% nu reprezintă nimic, 5,9% îl consideră un călugăr şi 5,3% spun că reprezintă ideea de credinţă

 

Ultima oră
00:18 - Raed Arafat: DSU nu se bagă peste Ministerul Sănătăţii, atribuțiile sale sunt stabilite prin lege/ DSU nu este un om. Dacă deranjează şeful – păstrezi sistemul, scapi de om
00:03 - Cornel Constantiniu cedează în fața bolii. Artistul nu mai poate vorbi
23:59 - Dosare penale de ucidere din culpă în cazurile a 13 pacienți COVID-19 decedați la secția ATI a Spitalului Județean din Sibiu
23:31 - Daniel Funeriu, despre testarea COVID a copiilor: Dacă elevii și profesorii germani pot să facă acest lucru, nu cred că suntem noi mai slab dotați / E nevoie de un efort suplimentar al tuturor / Anul școlar trebuie prelungit (VIDEO)
23:29 - Elena Merișoreanu a primit o veste ce i-a schimbat viața! Artista nu a mai putut să iasă pe scenă
23:11 - Ce spune Gina Pistol, despre revenirea la „Asia Express”: „Se duce o luptă în mine”
22:53 - Daniel Funeriu: Politicianul român vrea descentralizare când vine vorba să cheltuiască bănuții de la Guvern. Când trebuie să-și asume responsabilități, brusc nu-i capabil să ia simple decizii (VIDEO)
22:52 - Răzvan Simion vorbește, pentru prima dată, despre cuceririle sale amoroase „Mi-a fost foarte greu”
22:47 - Kelemen Hunor: I-am cerut ambasadorului Germaniei să sprijine aderarea României la Schengen şi încetarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare
22:17 - Cristian Diaconescu (PMP): România putea beneficia cu trei luni mai devreme de primii bani din PNRR. Prostia și hoția nu sunt scuze (VIDEO)