EXCLUSIV // Medicul Virgil Musta, explicații despre prima reacție adversă rară apărută în România, după administrarea vaccinului COVID: „În studiile clinice au fost observate reacții în care pacienții au prezentat pareză facială tranzitorie”

EXCLUSIV // Medicul Virgil Musta, explicații despre prima reacție adversă rară apărută în România, după administrarea vaccinului COVID: În studiile clinice au fost observate reacții în care pacienții au prezentat pareză facială tranzitorie
foto: Facebook

Cunoscutul medic infecționist Virgil Musta a explicat pentru B1.RO cazul primei reacții adverse rare care apare în România în urma administrării vaccinului împotriva COVID-19. Este vorba despre o doctoriță din Vâlcea, de 32 de ani, care a suferit paralizie facială temporară, după administrarea celei de a doua doze de vaccin BioNTech Pfizer.

Virgil Musta, despre reacția adversă rară apărută după vaccinarea împotriva COVID-19

Medicul Virgil Musta a precizat că astfel de reacții adverse rare au ieșit în evidență în studiile anterioare aprobării vaccinului de la Pfizer și că unt mai multe aspecte care trebuie luate în calcul, în funcție de fiecare caz în parte:

“În cazul acestui vaccin de la Pfizer, în studiile clinice anterioare efectuării acestui vaccin au fost observate astfel de reacții, în care pacienții au prezentat pareză facială tranzitorie, cu evoluție între trei și șase săptămâni cedând simptomatologia acestei pareze faciale. Motiv pentru care recomandările Organizației Mondiale a Sănătății au fost următoarele: dacă o persoană a prezentat în antecedente o pareză facială poate să facă vaccinarea. Dacă această pareză s-a produs înaintea vaccinării, într-un timp scurt și încă prezintă leziuni la nivelul nervului facial, se recomandă să nu se facă vaccinarea, să se amâne acest lucru. Dacă pareza se produce după prima doză, se întrerupe vaccinarea, administrarea celei de-a doua doze”,a explicat medicul Virgil Musta.

În cazul care a apărut în România, pareza facială apărută după cea de-a doua doză ar trebui să dispară după administrarea tratamentului: “Din studiile făcute, această pareză este una temporară și urmează să cedeze prin aplicarea medicației specifice”.

Paralizie facială temporară, suferită de un medic după administarea rapelului

Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a informat, joi, Ministerul Sănătății cu privire la apariția acestei reacții adverse rare în cazul femeii din Vâlcea, care este medic și are 32 de ani. Aceasta a primit, joi, doza de rapel a din vaccinulBioNTechPfizer(Comirnaty).

Potrivit sursei citate, în prezent, aceasta ”se află într-o stare de sănătate bună, iar rezultatele analizelor nu arată modificări patologice”.

Ministerul Sănătății precizează că acest tip de reacție este menționat înprospectul vaccinuluiBioNTechPfizer. Este vorba despre o reacție rarp care poate apărea și după administrarea altor tipuri de vaccin.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:14 - IPS Teodosie, sfaturi în căsnicie: Recomandarea pentru femeile care nu vor să aibă relaţii cu soţii lor
22:52 - Botoșani: Accident de muncă o fabrică de lactate. Patru bărbaţi au căzut într-un bazin de decantare / UPDATE: Toți cei patru au murit. Printre ei e și directorul fabricii
22:33 - De ce-și găsesc fetele tot mai greu iubiți? Jorge: „Băieții zici că s-au ascuns în gaură de șarpe. Sau dacă sunt, n-ai ce să faci cu ei, că nu sunt destul de maturi. Băi băieți, hai să ne revenim un pic!”
21:59 - „A murit ca un câine”. Văduva victimei lui Mario Iorgulescu e disperată, după ce a aflat că pedeapsa acestuia cu închisoarea a fost anulată: „Nu mai rezist, nu mai suport”
21:26 - Connect-R, dezvăluiri emoționante despre părinții săi: Mama vinde și acum ziare la tarabă. Tata este un copil și așa a rămas toată viața
21:05 - Irina Columbeanu are planuri mari. În ce țară din Europa își dorește să studieze: „Vreau să merg la o școală de medicină. Sunt foarte pasionată de acest subiect”
20:41 - Ca-n filmele de comedie: Cum s-a ales un hoț beat cu încă două acuzații, pe lângă cea de furt calificat
20:22 - Nouă metodă de înșelăciune – „coletul”. Recomandările polițiștilor
19:59 - Cu cât a crescut datoria guvernamentală. Datele oficiale publicate de Ministerul Finanţelor
19:36 - Aproape 50.000 de cazuri de violență domestică în primele cinci luni ale acestui an. Femeile și copiii, principalele victime