NATO 2030. Jens Stoltenberg a prezentat viziunea pentru viitorul Alianței în următorul deceniu, făcând apel la unitate politică și putere militară. Ce spune secretarul general despre Rusia și China

NATO 2030. Jens Stoltenberg a prezentat viziunea pentru viitorul Alianței în următorul deceniu, făcând apel la unitate politică și putere militară. Ce spune secretarul general despre Rusia și China
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Secretarul general Jens Stoltenberg a lansat procesul de reflecție „NATO 2030” și și-a prezentatviziunea pentru viitorul Alianței, care reunește aproape un miliard de oameni de pe ambele părți ale Oceanului Atlantic, jumătate dinputerea economică și militară a lumii și o rețea amplă de parteneri globali. În discursul susținut luni cu această ocazie, el a lansat un îndemn la unitate și a subliniat că blocul de 30 de state trebuie să fie, în următorul deceniu, la fel de eficient din punct de vedere politic, precum este și militar, astfel încât să fie „pregătit astăzi pentru a se confrunta cu provocările de mâine”. Totodată, oficialul nord-atlantic a vorbit și despre Rusia și China, precum și despre grupurile teroriste de pe glob.

NATO 2030. Secretarul general Jens Stoltenberg a prezentat viziunea pentru viitorul Alianței în următorul deceniu

„În decembrie anul trecut, liderii NATO mi-au cerut să fac Alianța și mai puternică. Să ne asigurăm că suntem eficienți politic pe cât suntem militar, precum și că rămânem pregătiți astăzi pentru a ne confrunta cu provocările de mâine. Aceasta este o șansă să reflectăm asupra locului în care vedem Alianța peste 10 ani și cum vom continua să ne menținem în siguranță într-o lume ceva mai nesigură. Prin urmare, astăzi, sunt bucuros să lansez refecția mea cu privire la NATO 2030”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

El a explicat că pandemia de „COVID-19 ne-a schimbat viețile în moduri pe care ni le-am fi putut imagina cu greu și a amplificat trendurile existente, dar și tensiunile din punct de vedere al securității noastre. Rusia își continuă activitățile militare neclintită. ISIS și alte grupuri teroriste au prins un nou elan. Atât actori statali, cât și non-statali promovează dezinformarea și propagandă, iar ridicarea Chinei schimbă în mod fundamental echilibru global de putere, întețind cursa pentru supremație economică și tehnologică, multiplicând amenințările la adresa societăților deschise și a libertăților individuale, intensificând competiția asupra valorilor noastre și a modului nostru de viață”. De altfel, NATO a fost implicată în lupta globală cu criza provocată de noul coronavirus și efectele sale.

Corpul multinațional de comandăNATOde la Sibiu, tot mai aproape să devină realitate

Birourile permanente ale Parlamentului au aprobat, la jumătatea lunii mai, scrisoarea prin care președintele Klaus Iohannis a propus înființarea Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est. Acesta va purta denumirea de „Headquarters Multinational Corps South-East (HQ MNC-SE), cu indicativ de unitate militară pe teritoriul României, în garnizoana Sibiu,transmite Agerpres.

„Pe fondul modificării radicale a mediului internaţional de securitate, la Summit-ul NATO de la Bruxelles, din luna iunie 2018, una dintre deciziile cele mai importante adoptate a vizat adaptarea Structurii de Comandă a NATO, reliefând importanţa strategică a regiunii Mării Negre, pentru securitatea spaţiului euro-atlantic şi necesitatea creşterii prezenţei aliate înaintate în această regiune. În aceste condiţii, şi în baza angajamentelor internaţionale asumate de România, ţara noastră s-a oferit să constituie pe teritoriul naţional o capabilitate multinaţională de comandă şi control în domeniul terestru – Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud -Est (HQ MNC-SE) care va fi pusă la dispoziţia NATO ca element integrator al planurilor naţionale şi aliate de apărare, propunere aprobată de Consiliul Nord-Atlantic în luna iunie 2019”, arată scrisoarea trimisă Parlamentului de către Președinție.

Tags:
Ultima oră