Proteste anti-restricții în București și în țară. Oamenii au scandat contra „dictaturii medicale” / În Bacău, ei au strigat ”Hoții!” și ”Asasinii!” în fața spitalului municipal / Scandări xenofobe la Pitești (VIDEO, FOTO)

Proteste anti-restricții în București și în țară. Oamenii au scandat contra „dictaturii medicale” / În Bacău, ei au strigat ”Hoții!” și ”Asasinii!” în fața spitalului municipal / Scandări xenofobe la Pitești (VIDEO, FOTO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sute depersoane au protestat, luni seară, în Capitalăvizavi de noile restricții impuse de Guvern în lupta cu pandemia de coronavirus. Manifestații similare au avut loc și în alte orașe din țară. Oamenii au scandat împotriva „dictaturii medicale”, au cerut libertate și au datfoc măștilor de protecție. Unii au fluturat steaguri tricolore sau cu sigla Alianței pentru Unirea Românilor (AUR). De altfel, acțiunea a fost anunțată de AUR.

UPDATE: La Sibiu, peste 400 de persoane au participat la acţiunea de protest. La Timișoara alte câteva sute au ieșit pe străzi. Unele au protestat inclusiv în fața casei primarului Dominic Fritz. Circa 700 de români au manifestat împotriva restricțiilor și în Galați. Aici, jandarmii au fost nevoiți să se mobilizeze pentru a apăra Prefectura, unii dintre manifestanți încercând să intre în clădire. La Brăila, protestatarii au pătruns pe carosabil şi au blocat circulaţia preţ de câteva minute chiar în dreptul Spitalului Judeţean. Sute de oameni și-au strigat nemulțimirile în stradă și la Brașov.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a afirmat că românii care protestează vin cu opinii pe care trebuie să le probeze, întrucât realitatea pandemiei este alta: „Nu am ce să comentez, decât că protestează şi vin cu puncte de vedere pe care trebuie să le probeze. Realitatea din România este alta din punct de vedere a pandemiei”.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

La Bacău, unii protestatari s-au oprit la Spitalul Municipal ”Sfânta Maria”, în fața cărui au strigat ”Hoții!” și ”Asasinii!”.

Manifestanții anti-restricții din Bacău au strigat ”Hoții!” și ”Asasinii!” în fața spitalului municipal

La Pitești s-au auzit scandări xenofobe: protestatarii au strigat „Afară, afară, cu ungurii din ţară”.

În București, la finalul acțiunii de protest au rămas în urmă peturi, sticle, pachete goale de țigări și măști de protecție.

UPDATE: La protestul din București participă și sindicaliști de la metrou, în frunte cu Ion Rădoi.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

La manifestație este George Simion, coliderul AUR, formațiunea care a lansat apelul la protest:

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Dar și senatoarea Diana Șoșoacă, exclusă din grupul parlamentar al AUR:

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Manifestația a ajuns pe mai multe artere ale Capitalei:

Protest anti-restricții în Capitală

În Galați,jandarmii au mobilizat trupele speciale ca să apere Prefectura, în condițiile în care manifestanții au încercat să intre în instituție.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

La manifestația din București, deja un bărbat a fost săltat de jandarmi. Individul nu a vrut să poarte mască, nici să se legitimeze și a devenit recalcitrant.

„Bărbatul a refuzat să poarte masca de protecţie, motiv pentru care i s-a pus în vedere să se legitimeze. A refuzat legitimarea, a devenit agresiv, a adresat injurii şi a refuzat solicitarea jandarmilor de a-i însoţi la secţia de poliţie, în vederea stabilirii identităţii, conform procedurii în vigoare. A încercat să smulgă materialele din dotarea jandarmilor şi a lovit cu picioarele. Prin urmare, a fost reţinut şi condus la secţia de poliţie, pentru luarea măsurilor legale ce se impun”, a transmis Jandarmeria Bucureşti.

Proteste în Capitală şi în marile oraşe faţă de noile restricţii. Oamenii scandează împotriva ”dictaturii medicale” / În București, jandarmii au ridicat un manifestant care devenise recalcitrant

Proteste în mai multe orașe din țară vizavi de noile restricții

La Sibiu s-au strâns circa 200 de persoane în Piaţa Mare. Au venit cu steaguri tricolore, steaguri cu sigla AUR, dar şi vuvuzele şi fluiere. Ei au scandat ”Libertate”, ”Ieşi afară, nu uita asta e şi ţara ta”, ”Ale, ale, ale o dorinţă sinceră, România liberă”. Mai mulţi bărbaţi au dat foc câtorva măşti de protecţie, informează News.ro.

La Cluj-Napoca, zeci de protestatari s-au adunat pe trotuarul din fața prefecturii cu pancarte cu mesaje precum „Cât mai răbdaţi?”, „Jos Guvernul terorist”, „Călcaţi pe cap Pas cu Pas”.

Peste 100 de persoane s-au strâns și în faţa Prefecturii Constanţa pentru a manifesta împotriva noilor restricții.Ei au pancarte pe care scrie “Libertate te iubim, ori învingem ori murim”, “Demisia Guvernului”, “Demisia preşedintelui”, “Demisia lui Arafat”, “Alegeri anticipate”. Ei scandează “Libertate, libertate”, “Constanţa, trezeşte-te”, “Jos Chiţac”.

“Aş vrea să oprească toata mascarada asta cu COVID-ul, ne-a săturat, am mâncat momeala asta un an de zile”, a spus Ana-Maria, unul dintre protestatari.

Maifestații cu zeci de persoane mai sunt în Brașov, Buzău, Ploiești, Pitești, Timișoara și Iași.

Luni dimineață, premierul Florin Cîțu a susținut că-i înțelege pe români că au obosit după un an de pandemie, dar este esențial ca regulile să fie în continuare respectate: „Oamenii trebuie să respecte legea, toți trebuie să respectăm legea! Eu îi înțeleg pe români că, după un an de zile, au obosit. Toți am obosit. Ne luptăm cu pandemia de un an de zile și am depus toate eforturile”.

Urmăriți B1TV.ro și pe