România, stat polițenesc: Carmen Dan sporește atribuțiile ofițerilor și introduce noi infracțiuni pentru a descuraja orice tentativă de protest

România, stat polițenesc: Carmen Dan sporește atribuțiile ofițerilor și introduce noi infracțiuni pentru a descuraja orice tentativă de protest

Dacă până acum ne plângeam de felul discreționar în care ofițerii de poliție intervin în timpul protestelor și ridică persoane sau folosesc forța pentru a ridica anumite persoane, trebuie să ne pregătim pentru vremuri mult mai grele.

Ministerul de Interne a publicat, joi, un proiect de lege privind statutul polițiștilor care prevede triplarea amenzilor, pedepse cu închisoare și prevederi ca polițiștii să intre mult mai ușor și să spargă orice formă de protest.

Astfel, de acum polițiștii pot legitima orice persoană, nu doar cele care prezintă suspiciuni, iar amenda pentru refuzul de legitimare amenda se sporește de la între 100-500 de lei cum era în prezent la contravenție între 500 de lei la 1.500 de lei.

În plus, a apărut și o nouă infracțiune prin acest proiect de lege, cea de refuz de încetare a activității infracționare, pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 2 ani. Până acum, acest refuz era considerat contravenție pasibilă de amendă.

Printre faptele care vor intra sub incidența acestei infracțiuni se numără "tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat", "tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă" sau "organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban".

Și persoanele care împiedică prin orice mijloace, organele de ordine publică de a-și îndeplini, în condițiile legii, obligații de serviciu vor fi pedepsite cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă.
Pasibile de închisoare vor fi, potrivit proiectului de lege de la MAI, și persoane care înjură sau adresează semne obscene organelor de poliție. Acestea pot primi închisoare de la 3 luni până la un an sau amendă.

O altă modificare, de data aceasta vizând Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, stabilește că Poliția Română nu se mai ocupă cu „siguranța cetățeanului”. Concret, la art. 26 alin. 1, care detaliază atribuțiile Poliției Române, în loc de „aplică măsuri de menţinere a ordinii şi liniştii publice, a siguranţei cetăţeanului, de prevenire şi combatere a fenomenului infracţional” va fi „menține ordinea şi siguranța publică la nivel național şi aplică măsuri pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracțional şi terorismului”.

Pe lângă faptul că polițiștii pot legitima pe orice fără a avea o suspiciune înainte, aceștia vor avea dreptul să conducă persoane la sediul poliției fără să mai fie nevoie ca acestea să pericliteze, prin acţiunile lor, „viaţa persoanelor, ordinea publică sau alte valori sociale” sau să fie suspectate de săvârşirea unor fapte ilegale.

Un alt articol nou introdus prevede că „în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, poliţistul are dreptul să utilizeze mijloace de constrângere, constând în: forța fizică, inclusiv aplicarea unor procedee de autoapărare sau lovituri; cătușe sau alte mijloace adecvate de imobilizare a membrelor superioare și/sau inferioare; mijloace neletale; arme albe şi de foc; mijloace adecvate sau, după caz, vehicule, pentru oprirea forțată, blocarea sau deschiderea unor vehicule ori spații închise în care se găsesc persoane şi bunuri, ori pentru înlăturarea unor obstacole”.

Dacă forța fizică nu este suficientă sau dacă persoana „intenționează să săvârșească sau săvârșește acțiuni violente cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor”, atunci polițistul va avea dreptul să utilizeze: bastoane, tonfe, dispozitive cu substanțe iritant-lacrimogene şi/sau paralizante, câini de serviciu, scuturi de protecție, căști cu vizor, dispozitive cu electroşocuri, arme neletale cu bile de cauciuc sau alte arme neletale, precum şi alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viaţa sau nu produc o vătămare corporală gravă.

Întregul proiect de lege de moficiare a statutului polițistului poate fi consultat AICI

Urmăriți B1TV.ro și pe