Donald Trump și-a recunoscut înfrângerea, după ce Congresul a certificat victoria lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA

Donald Trump și-a recunoscut înfrângerea, după ce Congresul a certificat victoria lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA
Foto: hepta.ro/Abaca Press / Pool/ABACA

Donald Trump a recunoscut, joi, că a fost înfrânt în alegerile prezidențiale,după săptămâni de negare şi acuzaţii de ”fraude” fără dovezi.

Recunoașterea vine după ce Congresul Statelor Unite a certificat victoria lui Joe Biden șila o zi după ce susţinătorii săi au atacat Capitoliul.

Donald Trump a asiguratcă ”va avea loc o tranziţie ordonată” la 20 ianuarie, ziua învestirii lui Joe Biden, chiar dacă nu renunță la suspiciuni.

”Chiar dacă sunt în dezacord total cu rezultatul acestor alegeri, iar faptele îmi dau dreptate, va avea loc o tranziţie ordonată la 20 ianuarie. Funcția de președinte a fost onoarea vieții mele. Pentru toți susținătorii mei minunați, știu că sunteți dezamăgiți, dar vreau să știți că călătoria noastră incredibilă abia începe. Am spus întotdeauna că ne vom continua lupta pentru ca numai voturile legale să fie numărate. Acum Congresul a certificat rezultatele. O nouă administrație va fi inaugurată pe 20 ianuarie. În pofida faptului că acest lucru înseamnă sfârşitul celui mai mare prim mandat din istoria prezidenţială, este doar începutul luptei noastre pentru a reda Americiimăreţia sa”, adeclarat președintele învins, potrivitcleveland.com.

Membrii Congresului american, ale cărui lucrări au fost întrerupte miercuri de susţinători ai lui Trump, care au luat Capitoliul cu asalt, în incidente violente şi sângeroase, au certificat joi votul Colegiului Electoral şi l-au confirmat pe Joe Biden preşedinte.

Atacul de laCapitoliu

Haosul a izbucnit miercuri, în Washinghton DC, după ce câteva mii demanifestanți pro-Trump au încercuit și atacat clădirea Capitoliului, forțând intrarea. Scena incredibilă s-a desfășurat în timp ce parlamentarii s-au adunat într-o sesiune comună pentru a număra voturile Colegiului Electoral și pentru a confirma victoria președintelui alesJoe Bidenîn alegerile din noiembrie.

Ca urmare a ciocnirilor violente,4 persoane au murit, printre care și o femeieîmpușcată de polițiști de mai multe ori, în timp cealte 3 persoane se află în stare gravă.De asemenea, cel puţin 14 membri ai Poliţiei Metropolitane au fost răniţi. Doi au fost internaţi la spital, unul cu răni grave după ce a fost târât în mulţime, iar celălalt a fost lovit în faţă de un proiectil.