Costel Alexe, despre Insula Belina: Tot ce e ilegal va fi dărâmat / Ludovic Orban a anunțat recent că aceasta revine în administrarea statului, fără contractele cu TelDrum

Costel Alexe, despre Insula Belina: Tot ce e ilegal va fi dărâmat / Ludovic Orban a anunțat recent că aceasta revine în administrarea statului, fără contractele cu TelDrum
Foto: Inquam Photos / George Călin

Costel Alexe, ministru Mediului, a declarat că toate clădirile din complexul Belina care au fost construite ilegal vor fi dărâmate. Precizarea vine după ce, joi, premierul Ludovic Orban a anunțat că Agenția Națională Apele Române va prelua Insula Belina în administrare de la Consiliul Județean Teleorman, fără contractele cu TelDrum.

Ludovic Orban: Insula Belina și Brațul Pavel revin în administrarea statului

La debutul ședinței de guvern de joi, premierul Ludovic Orban a declarat că Insula Belina și Brațul Pavel revin în administrarea statului, „după o lungă perioadă în care au rătăcit prin mâinile prietenilor din Teleorman ai PSD și ai lui Dragnea”.

„Astăzi (joi) se semnează procesul verbal de preluare de către Apele Române a Insulei Belina și a Brațului Pavel, iar preluarea – de aceea a și apărut o întârziere față de planul pe care l-am avut – se va face fără contractele pe care le încheiase consiliul județean, adică beneficiarul, știți foarte bine, TelDrum”, mai afirma atunci șeful Guvernului.

Costel Alexe: Tot ce e construit ilegal în Belina va fi dărâmat

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat duminică, pentru Digi24, că tot ce înseamnă clădire construită ilegal în Belina și care nu răspnde legislației de mediu în vigoare va fi dărâmat: „Mâine (luni) voi ajunge în județul Teleorman și voi face o vizită și la Belina. Tot ce este ilegal acolo și nu corespunde reglementării și legislației de mediu în vigoare va fi dărâmat. Nu ne permitem ca în arii protejate sau pe bunurile ANAR să avem astfel de construcții care să nu aibă niciun fel de organizare”.

„În momentul de față trebuie să vedem care sunt pașii după semnarea acestui proces verbal de preluare. Va trebui să înaintăm către OCPI Teleorman solicitarea de înregistrare și respectiv a dreptului de administrate pentru Agenția Națională Apele Române. De asemenea va fi necesar să promovăm o acerere de radiere a tuturor mențiunilor privind contractele de închiriere înaintate de CJ Teleorman pentru Tel Drum și toți ceilalți apropiați ai lui Liviu Dragnea”, a mai afirmat Costel Alexe.

Transferul Insulei Belina la Consiliul Județean Teleorman, obiect de dosar penal la DNA

Transferul Insulei Belina și a Brațului Pavel la Consiliul Județean Teleorman a ajuns obiectul unui dosar penal instrumentat de DNA. Procurorii acuză că, în 2013, mai multe persoane au acționat astfel încât părți din acestea să treacă ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, la doar câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. Firma privată ar fi TelDrum, care ar fi controlată de șeful PSD, Liviu Dragnea.

Pentru realizarea transferului ilegal, mai susțin anchetatorii, au fost adoptate două Hotărâri de Guvern, care au încălcat Constituția României, patru Legi și o Ordonanță de Urgență.

În dosarul ”Belina” sunt judecați, printre alții, Sevil Shhaideh, fost vicepremier, și Adrian Gâdea, fost președinte al CJ Teleorman. Social-democrata Rovana Plumb a scăpat, fiind salvată de colegii parlamentari.

Potrivit rechizitoriului DNA, Liviu Dragnea se comporta ca un „adevărat posesor” al insulei Belina. Special pentru acesta, în 2016 ar fi fost amenajat un heliport neautorizat pe insulă.