Guvernul atacă la CCR proiectul pentru respingerea OUG privind majorarea etapizată a alocațiilor. Dacă ar fi promulgat de președinte, alocațiile ar trebui dublate (VIDEO)

Guvernul atacă la CCR proiectul pentru respingerea OUG privind majorarea etapizată a alocațiilor. Dacă ar fi promulgat de președinte, alocațiile ar trebui dublate (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Guvernul Orban sesizează, miercuri, Curtea Constituțională cu privire la proiectul de lege privind respingerea Ordonanței de urgență pentru majorarea etapizată a alocațiilor de stat pentru copii, potrivit B1 TV.Dacă proiectul ar fifost promulgat și ar fiintrat în vigoare, alocațiile ar fi trebuit dublate.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Guvernul atacă la CCR proiectul pentru respingerea OUG privind majorarea etapizată a alocațiilor

Pentru că nu există fonduri suficiente, Guvernul intenționează să atace la Curtea Constituțională proiectul de lege privind respingerea OUG care prevede majorarea etapizată a alocațiilor. În caz contrar, ar însemna că alocațiile trebuie să fie dublate, iar premierul Ludovic Orban spunea că nu există resursele bugetare necesare pentru un astfel de demers. Mai mult decât atât, prim-ministrul cataloga mișcarea social-democraților din Parlament drept una populistă.

Parlamentula respins, la jumătatea lunii august, OUG a Guvernului Orban privind majorarea etapizată a alocației de stat pentru copii, care, în esență, prevedea o majorare cu 20% de la 1 august.Astfel, copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani ar fi urmat să primească 185 de lei, iar cei mai mici de 2 ani și cei cu dizabilități – 369 de lei. De asemenea, cabinetul liberal prevăzuse alte patru creşteri, cu câte 20%, pentru anii 2021 şi 2022. Pentru anul 2023se preconiza continuarea procesului de majorare a alocaţiei de stat cu rata medie a inflaţiei anuale.

Dacă proiectul de respingere ar fi promulgat de președinte, alocațiile ar trebui dublate

Legea privind dublarea alocațiilor pentru copii a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în luna ianuarie 2020, dar ulterior Guvernul Orban a adoptat o Ordonanță de urgență prin caredublarea alocațiilor pentru copii a fost amânată până la 1 august.Legea inițiată de PSD prevede că alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de: 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art.1 alin.(3); 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap”.

Judecătorii CCR au stabilit, în 15 iulie, că este constituționalproiectul de lege pentru respingereaOUGprivind amânarea dublării alocațiilor până la 1 august, care, în debutul lunii iunie, fuseseadoptatde Camera Deputaților, în rol decizional.

„Am luat decizia de a crește etapizat alocațiile, de a dubla, dar etapizat, în funcție de capacitatea bugetului de a face față acestei noi cheltuieli. În populismul caracteristic, PSD a respins aceasta soluție rațională.Ne vom apăra punctul de vedere. Cu siguranță pregătim argumentele pentru a sesiza la Curtea Constituțională”, declara premierul Ludovic Orban, în a doua parte a lunii august, când anunța că Guvernulva ataca la CCR proiectul pentru respingerea OUG privind majorarea etapizată a alocațiilor.