EXCLUSIV // Ce se întâmplă când ZEUS coboară din Olimp, la Iași, sau cum plănuiește Chichirău să-i fure partidul lui Barna: Închiderea votului pentru șefia USR, amânată din cauza unor SUSPICIUNI DE FRAUDĂ (FOTO)

EXCLUSIV // Ce se întâmplă când ZEUS coboară din Olimp, la Iași, sau cum plănuiește Chichirău să-i fure partidul lui Barna: Închiderea votului pentru șefia USR, amânată din cauza unor SUSPICIUNI DE FRAUDĂ (FOTO)
foto: Hepta.ro

EXCLUSIV // Scandal în USR, cauzat de alegerile pentru șefia partidului. Deși ar fi trebuit să fie vorba de un proces sută la sută democratic, partidul beneficiind de aportul unui soft specializat de numărare a voturilor interne, soft denumit generic ZEUS, iată că miza bătăliei interne între actualul lider, Dan Barna, și deputatul Cosette Chichirău se lasă cu acuzații grave

Votul pentru alegerea președintelui USR ar fi trebuit să se încheie marți seara, dar acesta a fost prelungit cu 48 de ore, până joi, la ora 22:00. Prelungirea datei de votare are ca principal motiv verificarea situației de la Iași, unde există suspiciuni că alegerea noului lider de partid ar fi fost influențată în favoarea lui Cosette Chichirău de o „recoltă” suspectă de oameni noi, potrivit mai multor surse B1.RO.

Astfel, din cei aproximativ 16.000 de membri USR, doar 7.000 votaseră până la momentul în care votul ar fi trebuit să se încheie. Alegerea se desfășoară digital, pe baza unei adrese de e-mail. Chiar și așa, pentru cei care nu au poștă electronică, votul se poate face pe un laptop, în baza unei parole. Totuși, este important de notat că votul nu este final, ci poate fi modificat ulterior până la închiderea procedurii. Mai exact, poți vota astăzi cu Barna, iar mâine să-ți schimbi opțiunea în favoarea lui Chichirău.

„Recoltă” controversată de oameni noi

În acest context, pe un grup intern al USR a fost reclamat faptul că, peste noapte, a apărut o „recoltă” controversată de oameni noi, care ar avea ca scop înclinarea balanței în favoarea liderului USR Iași, Cosette Chichirău.

Felicitări echipei de extindere de la Iași pentru filiala cu cea mai bună «recoltă» de membri noi. După ce în 2017 a trebuit să intervenim dinspre BN pentru ca doamna Cosette Chichirău să nu mai țină filiala închisă, iată acum se depășește frumos planul și producția în luna de dinainte de alegeri. Premiul #Daeauniiseslavează pentru luna August merge către echipa Chichirău-Hăvârneanu”, este unul din mesajele interne ale USR, mesaj consultat de B1.ro pe grupul intern al partidului.

Practic, sursa citată a explicat că, deși la finalul lunii iulie filiala Iași avea 656 de membri, în luna august au fost adăugați alți 388 de membri (+59%). Ba mai mult, 314 din cei 388 de colegi noi nu au adresă de mail (81%).

Sper sincer să mențineți același ritm și după alegerile interne pentru președinția USR. De asemenea, îmi exprim speranța că cei 469 membri USR Iași fără adresă de mail nu vor fi nevoiți să voteze în prezența dnei. Chichirău sau a unor colegi de filială care lucrează la cabinetul dânsei sau care și-au exprimat deschis susținerea față de vreunul dintre candidații anunțați la președinția partidului”, a adăugat persoana citată pe grup.

Peste 500 de membri înscriși în ultima lună la Iași, cei mai mulți fără e-mail

Astfel, potrivit informațiilor din interior, în ultima lună, peste 500 de membri noi s-au înscris în filiala USR Iași. Dacă până în iunie erau doar 500 de membri, acum sunt peste 1.000, iar dintre aceștia cei mai mulți nu au e-mail. Cosette Chichirău și echipa sau au pus acest fenomen pe seama faptului că cei mai mulți nou-veniți locuiesc la țară și nu folosesc prea des Internetul,spun sursele B1.RO. Însă miza reală e clară: câștigarea șefiei USR, pentru că potrivit regulilor interne, președintele e ales prin votul direct al tuturor membrilor. Și, în acest context, orice adeziune contează enorm.

Laptopul de pe care votează cei fără e-mail are un soft de memorare a parolei

Mai mult decât atât, pe laptopul de pe care votează inclusiv cei de la Iași există un soft care memorează parolele. Există suspiciuni că echipa lui Cosette Chichirău intră a doua zi și, pentru că procedura permite, schimbă votul membrilor. Deși există o procedură, prin care se verifică din ce motiv ai schimbat votul, comisia locală însărcinată cu acest lucru este în subordinea lui Cosette Chichirău, președintele filialei.

Urmăriți B1TV.ro și pe