Klaus Iohannis: Suntem într-un punct critic. Depinde de conștiința fiecăruia dintre noi dacă vom câștiga această bătălie fără precedent. Aveți grijă și respectați măsurile! (VIDEO)

Klaus Iohannis: Suntem într-un punct critic. Depinde de conștiința fiecăruia dintre noi dacă vom câștiga această bătălie fără precedent. Aveți grijă și respectați măsurile! (VIDEO)
Foto: presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut o conferință de presă, miercuri,la Palatul Cotroceni. Șeful statului a vorbit despre evoluția îngrijorătoare a epidemiei de coronavirus în România, despre măsurile ce ar putea fi luate pe viitor în lupta cu SARS-CoV-2, dar și pentru redresarea economică, despre alegerile locale recent încheiate, dar și despre scrutinul parlamentar ce urmează.

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis:

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

  • România a cunoscut în ultima săptămână cea mai mare creștere a numărului de infectări de la debutul epidemiei. Cifrele sunt îngrijorătoare și în ceea ce privește cazurile grave și decesele. Sunt trei indicatori care, corelați, trag un puternic semnal de alarmă. Trebuie să ținem cont! Tendința e de creșetre accelerată a răspândirii infecției, fapt ce duce la un număr tot mai mare de pacienți și, din păcate, de decese.
  • Cu cât mai repede sunt introduse măsurile și respectate, cu atâtmai repede vor avea efecte și vor fi ridicate ulterior. Se întâmplă asta în mai multe state europene.
  • Transmit un mesaj de recunoștință și mulțumire personalului medical
  • Avem cu toții o mare responsabilitate
  • Situația epidemiologică nu ne permite revenirea la normalitatea de dinaintea izbucnirii epidemiei. Cu cât crește numărul de infectări și decese, cu atât de îndepărtăm mai mult de acest moment așteptat. Suntem într-un punct critic și avem cu toții de făcut o alegere legată de sănătatea noastră și a celor dragi. Vrem să mergem pe un drum care duce la supraaglomerarea cazurilor? E un drum la capătul căruia ne așteaptă suferință și pierderi incomensurabile. Sau alegem drumul cu o economie funcțională și o viață cât de câtnormală? Putem avea asta, dacă respectăm regulile.
  • Depinde de conștiința fiecăruia dintre noi dacă vom câștiga această bătălie fără precedent. Haideți să dăm dovadă de solidaritate
  • Planul e de a crește numărul de testări. Numărul de testări crește de la o săptămână la alta. Am avut câteva mii, iar azi am avut peste 27.000. E, însă, o dublă problemă. Nu doar aparatele cu care se testează sunt poate încă insuficiente. Asta se rezolvă simplu. Personalul calificat, însă, nu poate fi inventat peste noapte. Pregătirea cadrelor durează ani și ani.
  • Dacă nu avem grijă, boala va fi mai rapidă ca noi. Așadar, aveți grijă și respectați măsurile!
  • Strategia e clară. Vom reacționa și autoritățile vor reacționa local și regional. Nu e nevoie să închidem toată țara. Dacă sunt focare semnificative în anumite județe, acolo se va acționa. De aceea specialiștii au stabilit acea scală, în funcție de care se iau măsuri. Mereu restricțiile se bazează pe o evaluare a specialiștilor asupra gradului de infectare din localitatea respectivă.
  • Sănătatea publică e amenințată de COVID-19, iar politica românească e amenințată de PSD. Sunt două pericole și trebuie să ne adresăm și într-o parte, și în cealaltă. Numărul de infectări ne îngrijorează mai mult decât alegerile. Lucrurile probabil se vor complica odată cu venirea vremii reci. Să nu facem confuzie între abordarea politică, deoarece viața merge mai departe, nu vrem să ne oprim în mijlocul bolii…Dar abordarea politică e una, iar abordarea în ceea ce privește pandemia e alta și bazată pe analizele experților. Nu se poate aștepta nimeni ca Guvernul singur să stăpânească epidemia. Autoritățile au partea lor de răspundere, inclusiv cu amenzile, trebuie s-o spunem și pe asta. Cetățeanul are probabil o răspundere mai mare. Boala nu se răspândește de la instituție la instituie, ci de la om la om. Deci răspunderea noastră individuală e foarte mare. Nu trebuie să amestecăm lucrurile, dar trebuie să ținem cont că PSD a ținut în Parlament câteva săptămâni o lege importantă fix pentru îngrădirea epidemiei.
  • Sunt mai multe domenii care au fost grav afectate. Într-adevăr, cultura a fost un domeniu extrem de mult afectat. Dar e clar că sunt măsuri luate la sfatul experților. Și eu abia aștept ca, după terminarea acestei pandemii, cultura să-și reia locul de cinste pe care trebuie să-l aibă.
  • E oportună organizarea în decembrie a parlamentarelor? O democrație nu funcționează fără alegeri, am mai spus asta. Nu au fost incidente epidemiologice în organizarea localelor. E clar că dacă numărul infectărilor crește, campania se va desfășura în condiții mai speciale, dar alegerile trebuie să aibă loc. Nu putem funcționa cu un Parlament fără puteri depline, așa cum ar fi după 20 decembrie. Nu va mai putea da legi organice. Cu cât am putea amâna? Constituția spune maxim 3 luni. Vom fi la finele iernii. Nu cred că cineva poate spune că situația epidemiologică va fi atunci net mai bună. Admitem, condițiile sunt speciale și avem foarte multe persoane bolnave. Trebuie să găsim o formă de a face campanie online, la TV, la radio. Actul de a merge la vot nu e mai periculos decât mersul la pâine. La alegerile locale a fost o bună organizare,la fel va fi pe 6 decembrie la parlamentare.
  • Cum apreciați prestația CNA, mai ales în campania electorală? În CNA sunt unele persoane foarte calificate, independente, care își fac treaba bine. Pe de altă parte, CNA e constituit pe bază de vot politic. Deci,zic eu, de un mod nepotrivitreflectă anumite majorități. Majoritatea PSD-istă!Cred că pentru CNA trebuie găsită altă formulă, altă lege de funcționare, pentru a fi compus din persoane competente, pentru a lua măsuri cum se cuvinte. Deci sunt persoane competente acolo, dar CNA în ansamblu putea face o treabă mai bună.
  • O pandemie nu e o alegere politică sau un ghinion, ci o catastrofă care a venit peste noi și cu care trebuie să trăim până vom avea un vaccin sau un tratament. Această pandemie nu a fost alegerea nimănui. Ea a venit neținând cont de cine e la guvernare și ce părere avem noi despre pandemie. Încet-încet am aflat câte ceva despre acest virus și cum poate fi el îngrădit. Putem să avem o viață cât de cât apropiată de normalitate, o economie cât de cât funcțională. E adevărat că avem foarte mulți bolnavi și, regretabil, foarte multe decese. Autoritățile au partea lor de rezolvat, iar noi partea noastră, aceea de a respecta restricțiile. Dacă le respectăm, boala nu va dispărea, dar va avansa mult mai încet. Nu e iminentă finalizarea pandemiei, așa că fac apel la români, căci doar împreună putem reuși. Altfel, numărul de bolnavi va crește foarte mult, sistemul sanitar nu ar mai face față și am avea cu toții de pierdut.
  • Despre serviciile secrete și intențiile de reformare. Va fi redat dreptul de a fi folosite probele strânse de ele în procesele penale?Nu intenționez să am inițiativă în acest sens. Urmărirea penală se face de către procurori, iar judecarea de către judecători. Serviciile secrete și serviciile speciale nu au ce căuta în acest domeniu. Ele se ocupă de problemele lor. Dacă în cursul activității lor, sesizează posibile fapte penale, atunci sesizează parchetul competent dar atât, fără să furnizeze probe. Nu intenționez să solicit modificarea legilor în sensul de a reveni la situația anterioară.
  • Despre proiectul de lege privind amânarea alegerilor. Ce veți face dacă ajunge la dvs la promulgare? Alegerile vor fi pe 6 decembrie, sunt pregătite, deja s-au depus candidaturi. Mandatul Parlamentului nu poate fi prelungit prin lege, el e consfințit prin Constituție. Deci mandatul e fix patru ani și nimic mai mult. Data alegerilor trebuie să se stabilească așa încât să se termine un mandat și imediat să înceapă altul. Constituția prevede și situații speciale în care se poate amâna cu trei luni. Deci oricâte proiecte depun unii care nu se mai satură și vor să stea acolo să mai șurubărească la legislație, nu se poate! Știm că PSD nu e de bună credință…
  • Numărul de infectări are legătură cu alegerile locale? Nu cred, dar e posibil ca în unele localități să aibă legătură cu petrecerile organizate după, ilegal și cu încălcarea normelor. Unii au fost amendați. Unii de la aceste petreceri, probabil din entuziasm, au uitat că suntem în pademie… Dar nu procesul electoral a dus la aceste creșteri.
  • Măsuri de redresare economică? Foarte multe măsuri se impun. În parte, ele au fost deja luate de Guvern, unele vor fi luate în continuare, inclusiv cu sprijinul fondurilor europene. Economia își va reveni mai repede dacă va exista din partea Guvernului mai multe stimulente și programe de sprijinire a economiei. Cu toții suntem de acord că aceste măsuri trebuie puse în practică și altele pregătite ca economia să revină pe creștere în cel mai scurt timp.
  • Eventuală reformă ca Jandarmeria să nu mai comită abuzuri? Structura serviciilor va fi modernizată? Noi, în CSAT, am decis o nouă paradigmă de apărare a țării. Nu mai e de actualitate premisa că în viitorul apropiat va avea loc în Europa un război. Deci ne-am adaptat strategia la realitatea de acum, mult mai complicată. Inamicul nu va mai veni cu tancul, ci cu dezinformarea. Aceste lucruri trebuie prevenite. Încazul unui conflict local, însă, forțele armate trebuie să fie și ele pregătite. Deci e clar că întreaga legislație aferentă securității naționale trebuie modernizată. Suntem acum într-un moment bun – Avem acum Strategia Națională, avem Strategia de Apărare, avem 2% din PIB pentru Apărare. Deci trebuie finalizată întreaga acțiune cu modernizare a legislației. Aștept ca noul Parlament să se apuce de aceste chestiuni, care sunt necesare.
  • Care e populația Bucureștiului?Că instituțiile de resort nu se pun de acord…O să aflu cu exactitate și vă transmit prin Biroul de presă.
  • Despre problema lipsei de personal din spitale. Are România un număr suficient de medici ATI? Vom cere ajutor de la alte state?În acest moment, situația nu e critică încă, dar e foarte îngrijorătoare. Sunt peste 1.000 de locuri la ATIpentru pacienți COVID, din care cam 600 sunt ocupate. Pe de altă parte, în spitale, în general, sunt și locuri ATI altele decât pentru pacienți COVID. În total, locuri la ATI sunt în jur de 2.300. Deci locuri sunt acum pentru toți pacienții. Distribuția nu e uniformă însă. În unele zone cu incidență mare locurile sunt ocupate și noii pacienți sunt transferați la alte spitale. Deocamdată acest lucru funcționează. Eu cred că nu trebuie să ne complacem în această situație. I-am cerut azi lui Orban să ia decizii pentru a adăuga noi paturi la ATI. Probabil în perioada următoare vom vedea o mișcare în acest sens. Medici avem atâția câți avem și sunt medici foarte buni. Știu că mulți sunt în pragul epuizării, că mulți sunt supărați și noi suntem supărați că suntem în pandemie. Medicii nu pot fi pregătiți peste noapte, dar ce se poate face se face.
  • Alte restricții? Pe măsură ce rata infectării va crește, e destul de probabil să apară noi restricții, că sănătatea e pe primul loc. Trebuie să urmăm indicațiile experților pentru a preveni răspândirea necontrolată a bolii. Cred că măsurile trebuie să fie proporționale cu incidența bolii. Nu trebuie să introducem prea multe restricții deodată. Dar trebuie să vedem lucrurile așa cum sunt. Sunt acum localități în carantină din cauza incidenței bolii. Când sunt localități în carantină, deplasarea în afara ei e interzisă. E o măsură extremă, dar se ia când experții consideră că altfel nu poate fi controlată răspândirea.
  • Există un protocol dacă veți ajunge să vă infectați? Nu m-am testat că nu am fost în situația ca experții să-mi recomande acest lucru. Cred că e foarte important să vedem măsurile pe care eu le recomand ca măsuri pe care le și respect! Masca, distanța igiena… De asta și recomand aceste măsuri, că eu cred în ele. Pericolul e redus aproape la zero. Din pozele publicate se vede că am purtat mască și la întâlniri în țară și la Consiliul European. Asta deși la Consiliul European nu e obligatoriu decât dacă nu se poate respecta distanța rezonabilă. Chiar și așa, noi am decis să purtăm masca. Există (un protocol). Nu, nu vă spun 🙂
  • Avem localități unde purtarea măștii e obligatorie. Dacă experții arrecomanda așa ceva (purtarea măștii obligatoriu și în spațiile deschise), aș fi de acord.

Ce subiecte ar putea aborda președintele Klaus Iohannis, în conferința de miercuri

Așa cum ne-a obișnuit, este de așteptat ca șeful statului să deschidă evenimentul cu un scurt discurs despre cele mai importante evenimente de pe agenda publică, iar ulterior va răspunde la întrebările primitedin partea presei. Astfel, printre altele, președintele Klaus Iohannis ar putea comenta evoluția epidemiei de COVID-19, care a stabilit noi recorduri negative odată cu bilanțul prezentat miercuri de către Grupul de Comunicare Strategică.

Autoritățile au anunțat, miercuri,2.958 de cazuri de COVID-19 depistate la nivel național, ducând totalul îmbolnăvirilor confirmate pe teritoriul României de la izbucnirea crizei sanitare la 142.570. Un număr de111.564 de pacienți au fost declarați vindecați. Tot atunci, ele au anunțat alte82 de decese legate de această boală infecțioasă înregistrate pe un interval de 24 de ore, precum și că612 persoane infectate sunt internate în secțiile de Terapie Intensivă.

În ceea ce privește mișcările de pe scena politică, președintele Klaus Iohannis ar putea vorbi despre situația alegerilor parlamentare, despre cares-a vehiculat de către anumiți politicieni că ar putea fi amânate –deși Guvernul Orban le-a stabilit pentru 6 decembrie– ca urmare a deciziei CCR de a respinge sesizarea privind proiectul de lege care oferă Parlamentului prerogativa de a alege data. Totuși, Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, a explicat în direct pe B1 TV de ce un astfel de demers ar fi complicat de realizat înainte de termenul la care a fost programat scrutinul. Mai mult decât atât, însuși șeful statului a explicat, într-o conferință de presă anterioară, de ce amânarea alegerilor generale ar fi inoportună.

„Nu văd oportună amânarea alegerilor parlamentare. Este încercarea jalnică a unor politicieni care ştiu că nu mai intră încă o dată în Parlament să mai prindă câteva luni de diurnă. Cam la asta se reduce, în opinia mea, fiindcă ultimul termen rezonabil, din punct de vedere al mandatului, este 6 decembrie şi sper foarte mult ca procedurile care sunt încă în curs să ducă la validarea acestei date. Sunt aproape convins că aşa va fi. Niciun politician serios, niciun parlamentar serios nu-şi imaginează că poate să stea până la sfântu’ aşteaptă, doar aşa! Mandatul se termină. Riscăm să intrăm într-o perioadă inadmisibilă şi vă spun şi de ce. Mandatul parlamentarilor se termină pe 20 decembrie. Parlamentul nu se dizolvă din oficiu. Mai rămâne. Îşi iau diurna, fac comisii, comitete… Nu mai pot hotărî legi organice, pot discuta doar legi simple şi vă daţi seama ce catastrofă pentru România ca, în plină iarnă, în plină pandemie, să fie Parlamentul plin de oameni care nu pot hotărî mai nimic. Va fi nevoie de legi, va fi nevoie de acţiune pentru a stăpâni fenomenele care sunt posibile. Sper să nu fie cazul”, declara președintele Klaus Iohannis.

Urmăriți B1TV.ro și pe