ALOCAŢII 2018. Câți BANI primesc copiii, anul acesta, și cine NU MAI BENEFICIAZĂ de alocația de la stat

ALOCAŢII 2018. Câți BANI primesc copiii, anul acesta, și cine NU MAI BENEFICIAZĂ de alocația de la stat

Copiii și tinerii din România, de până în 18 ani sau peste (în anumite cazuri) au dreptul la alocația lunară din partea statului. Valoarea sumei nu a fost modificată în 2017, astfel că anul acesta se vor primi aceiași bani.

Beneficiază de alocaţie de statşi copiii cetăţenilor străini, precum şi ai persoanelor fără cetăţenie rezidenţi/rezidente înRomânia, în condiţiile legii, dacă locuiesc împreună cu părinţii. În cazul tinerilor care repetă un an şcolar, nu se mai acordaalocaţia de stat, cu excepţia situaţiei în care aceştia sunt nevoiţi să repete anul şcolar din motive medicale.

Și în 2018, alocaţia pentru copii îşi păstrează valoareadin anul anterior. Cuantumul alocaţiei se stabileşte în raport cu indicatorul social de referinţă (ISR), care este în prezent de 500 de lei, astfel:

0,4 ISR (200 de lei) pentru copiii în vârstă de până la doi ani (sau trei ani, în cazul copiilor cu handicap). Aceasta se cumulează cu indemnizaţia lunară, stimulentul lunar sau stimulentul de inserţie prevăzute de legislaţia în vigoare; 0,168 ISR (84 de lei) pentru copiii cu vârsta cuprinsă între doi şi 18 ani şi pentru liceenii de peste 18 ani; 0,4 ISR (200 de lei) pentru copiii cu handicap cu vârsta cuprinsă între trei şi 18 ani, informează a1.ro

Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, cu modificările şi completările realizate anterior lunii iunie 2015, a prevăzut că, pentru copiii în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului care este încadrat într-un grad de handicap, alocaţia de stat se acordă în cuantum de 200 lei/lună/copil. Începând din iunie 2015, conform Legii nr.125/2015 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 65/2014 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cuantumul alocaţiei pentru copiii care nu au un handicap şi au vârsta mai mare de 2 ani a devenit 84 lei, iar cuantumul alocaţiei de stat pentru copilul încadrat într-un grad de handicap a devenit 200 lei.

Alocaţiile de stat pentru copiiplătite în noiembrie 2017 au totalizat 351,87 milioane de lei, suma medie fiind de 96,81 lei de beneficiar, conform datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe