BCE și guvernele din zona euro, pregătite să intervină pentru reducerea costurilor de finanțare ale Spaniei și Italiei

BCE și guvernele din zona euro, pregătite să intervină pentru reducerea costurilor de finanțare ale Spaniei și Italiei
Foto: blogs.telegraph.co.uk

Guvernele din zona euro și Banca Centrală Europeană sunt pregătite să intervină pe piețele financiare pentru a ajuta la reducerea costurilor de finanțare ale Spaniei și Italiei, potrivit cotidianului Le Monde, citat de Reuters.

Potrivit unor surse neprecizate citate de cotidianul francez, BCE este de acord cu participarea la acest demers cu condiția ca Guvernele să valorifice fondurile de salvare ale blocului, respectiv Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF) și Mecanismul European de Stabilitate (ESM).

În cadrul acestui plan, EFSF ar putea fi activat în primă fază prin achiziționarea de datorii spaniole și italiene pe piața primară, urmată de ESM în luna septembrie, când fondul devine operațional.

Totodată, BCE ar cumpăra titluri guvernamentale spaniole și italiene de pe piața secundară.

Potrivit cotidianului, planul va fi finalizat în următoarele zile sau chiar săptămâni, oficialii organizând vineri o sesiune de consultări pentru a discuta acest lucru.

Președintele BCE a declarat, joi, că va face tot ce îi va sta în putință pentru a păstra moneda euro, dând asigurări că poate lua mai multe măsuri referitoare la costurile de împrumut ale celor două țări.

Ultima oră
07:31 - Lucian Romașcanu (PSD), reacție în scandalul momentului: „Sexul ți-l dă Dumnezeu, genul ți-l alegi”
07:16 - Fenomene meteo extreme în România. ANM: „Va fi o perioadă destul de complicată”
00:20 - Explicații oficiale pe subiectul „gen” în loc de „sex” în cartea electronică de identitate. Ce spun reprezentanții Ministerului de Interne (VIDEO)
23:55 - Medicul Cristian Oancea: Comunicarea cu privire la imunizarea împotriva COVID-19, mai importantă ca restricțiile pentru persoanele nevaccinate (VIDEO)
23:49 - RISE Project: Autoritatea Electorală Permanentă, instituția care organizează și supraveghează procesul electoral, capturată de o grupare consolidată după o tentativă de omor
23:32 - Beatrice Mahler, despre persoanele care refuză imunizarea: Teama de vaccin și efectele secundare este mai mare ca teama de boală (VIDEO)
23:17 - Ioana Constantin (PMP): Cioloș are probleme serioase cu memoria politică. Certa UDMR că nu vor alegeri locale în două tururi, ca și când în 2016 n-a scos chiar el, noaptea ca hoții, acest lucru din programul de guvernare
22:54 - Grav accident rutier în Teleorman. Opt persoane au fost rănite și alte două au decedat. Planul roșu de intervenție, activat
22:52 - Sorin Cîmpeanu a explicat de ce a renunțat la modificările vizând CNATDCU / Despre acuzația că plagiatorii ar fi fost favorizați: „Faptul că aceste acuze devin virale nu înseamnă că ele capătă și valoare de adevăr” (VIDEO)
22:34 - Grindină și furtuni puternice în Galați și în Brăila. Zeci de copaci au distrus autoturisme, vântul a smuls acoperișul unui bloc și l-a aruncat pe o mașină