BNR: România va rata ținta ratei de inflaţie, pentru al cincilea an consecutiv

BNR: România va rata ținta ratei de inflaţie, pentru al cincilea an consecutiv
Foto: stirile-zilei.ro

Banca Naţională a României a anunţat că rata inflaţiei nu va reveni anul acesta în intervalul de 2-4% stabilit ca țintă pentru acest an. Pe fondul unei creșteri a inflației prognozate pentru al doilea trimestru al anului, 2011 este al cincilea an consecutiv când inflația depășește pragul stabilit de banca centrală.

„Prognoza actualizată a evoluţiilor macroeconomice relevă o creştere temporară a ratei anuale a inflaţiei în trimestrul doi, ca urmare a şocurilor induse de factori aflaţi în afara sferei de influenţă directă a gestiunii cererii agregate realizată prin instrumentele băncii centrale, în special a presiunilor generate,similar cazului majorităţii economiilor emergente, de evoluţia preţurilor internaţionale ale produselor alimentare şi combustibililor”, se arată în comunicatul Consiliului de Administraţie al BNR.

Inflație peste așteptările BNR

Rata inflației a atins în februarie 8.01%, nivel la care nu s-a mai aflat din luna august 2008.

BNR indică creșterea prețurilor la produse alimentare și combustibili, determinate de presiunile existente pe piețele internaționale ale materiilor prime, ca factori determinanți în calculul care a determinat acestă creștere accelerată a inflației în februarie.

„Cu toate acestea, scenariul de bază al actualei proiecţii anticipează reluarea dezinflaţiei în al doilea semestru al anului 2011, odată cu disiparea efectului direct al majorării TVA, urmată de revenirea şi menţinerea ratei inflaţiei în interiorul intervalului de variaţie din jurul ţintei centrale în cursul anului 2012”, se precizează documentul BNR.

Banca Națională urmărește încadrarea ratei inflației între 2-4%, dar în condițiile actuale noua estimare este situată peste 4%.

Tags: