Ca la noi la nimeni: statul restituie banii luaţi prin amenzile din pandemie. Află cum îi recuperezi!

Ca la noi la nimeni: statul restituie banii luaţi prin amenzile din pandemie. Află cum îi recuperezi!

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a publicat în Monitorul Oficial ordinul care stabilește procedura de restituire, de către organele fiscale locale,a banilor achitaţi de cetățeni pentru amenzile contravenționale primite pentru necompletarea formularului digital de intrare în România (PLF).

Potrivit MDLPA, cetățenii sancționați contravențional care au achitat amenda trebuie să depună o cerere la Direcția de taxe și impozite din cadrul primăriei de domiciliu pentru restituirea sumelor achitate.

Cererile se depun în termen de 90 zile începând de astăzi, 17 august iar termenul de soluționare este de maximum 45 de zile de la depunere.

Alegi cum obţii restituirea banilor

Pentru ca cererile să fie procesate rapid, acestea trebuie însoțite de procesul verbal de constatare a contravenției și documentul de plată.

Cererea trebuie să cuprindă următoarele elemente: numele și prenumele solicitantului, codul numeric personal, domiciliul solicitantului, suma și natura creanței solicitate la restituire, codul IBAN aferent contului în care se solicită restituirea în cazul în care nu se optează pentru restituirea sumei în numerar şi banca la care este deschis contul în care se solicită restituirea sumei.

Cererile pot fi depuse în format fizic, electronic (e-mail/Spațiu Virtual Privat) sau prin împuternicit

Sumele pot fi restituite în contul comunicat de contribuabil, în numerar la casieriile organelor fiscale locale sau vor fi scăzute din alte datorii fiscale, dacă acel contribuabil are de achitat diferite impozite.

Formularele de localizare a pasagerilor (PLF) a fost utilizat în ţara noastră în perioada 20 decembrie 2021 – 11 martie 2022, pentru a facilita şi eficientiza anchetele epidemiologice specifice pandemiei.

Amenzile neplătite se anulează

În cazul celor care au primit amendă contravențională pentru necompletarea formularului PLF, dar care nu au achitat amenzile, acestea se anulează și se scad din evidențele organelor de executare fără a fi nevoie de depunerea cererii completate.

Inițial, amenzile pentru necompletarea PLF au fost cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei, iar din februarie guvernul a redus pragul minim al amenzii la 500 de lei după sesizarea a numeroase abuzuri din partea cetăţenilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe