Capital Economics: Demisia premierului poate afecta economia, dar aceasta este susţinută de consum. Creșterea PIB ar putea fi afectată dacă nu se rezolvă această situaţie

Capital Economics: Demisia premierului poate afecta economia, dar aceasta este susţinută de consum. Creșterea PIB ar putea fi afectată dacă nu se rezolvă această situaţie

Firma britanică de consultanţă Capital Economics apreciază că demisia premierului Victor Ponta ar putea afecta creşterea economică în lipsa unei soluţii clare la situaţia politică, informează Mediafax. Totuși, avansul consumului face puţin probabilă o încetinire puternică a creşterii PIB, susțin reprezentanții Capital Economics.

„Principalul mod în care demisia premierului Ponta va afecta economia este dacă temerile că ar putea aduce instabilitate politică conduc la amânarea de decizii de investiţii, din partea investitorilor locali sau a celor străini. Creşterea PIB ar putea fi afectată dacă nu este o rezolvare la această situaţie. Astfel, în contextul în care consumul pare să crească rapid, aş fi surprins să văd o încetinire puternică a avansului PIB”, a declarat analistul Capital Economics William Jackson, potrivit sursei citate.

Acesta a mai precizat că nu se așteaptă la o depreciere semnificativă a leului și susține că instabiliatatea politică din acest moment nu va avea o influență puternică asupra ratingului suveran al României.

„Întrucât România are o poziţie a contului curent oarecum în echilibru, leul este mai puţin vulnerabil ca în trecut la intrări de capital mai reduse. De asemenea, situaţia finanţelor Guvernului este relativ sănătoasă. Nu mă aştept ca leul să se deprecieze semnificativ sau să crească puternic costurile de împrumut. Nu va exista nici un impact major asupra ratingului suveran al României”, a mai precizat William Jackson.

Premierul Victor Ponta a anunţat miercuri într-o declaraţie făcută la Guvern că îşi depune mandatul, după ce, în seara de marți, zeci de mii de oameni au cerut în stradă demisiile lui Ponta,
Gabriel Oprea și Cristian Popescu Piedone.

„Îmi depun mandatul de prim-ministru împreună cu tot guvernul României. În anii în care am făcut politică am rezistat împotriva politicienilor, dar nu mă lupt cu oamenii”, a declarat Victor Ponta. (Detalii AICI)

Ultima oră