Câştigul salarial net a scăzut în mai cu 1,5% faţă de aprilie, la 1.530 lei: Vezi domeniile cu cele mai mai pierderi

Câştigul salarial net a scăzut în mai cu 1,5% faţă de aprilie, la 1.530 lei: Vezi domeniile cu cele mai mai pierderi

Câştigul salarial mediu net a scăzut în mai cu 23 lei, sau 1,5%, comparativ cu aprilie, când au fost acordate primele de Paşte, ajungând la 1.530 lei. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4325 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (845 lei).

„În majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic faţă de luna aprilie 2012, când s-au acordat prime ocazionale (prime de Paşte), sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou) ori s-au realizat producţii şi încasări mai mari (funcţie de contracte). De asemenea, câştigul salarial mediu net din luna mai 2012 a scăzut ca urmare a nerealizărilor de producţie, încasărilor mai mici (funcţie de contracte), dificultăţilor financiare şi lipsei de comenzi cu care s-au confruntat unele unităţi economice”, se arată într-un comunicat al INS.

Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în industria metalurgică (11,7%), iar cele mai mai creşteri în serviciile anexe extracţiei (16%).

„În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna aprilie, în administraţie publică (-0,5%), ca urmare a acordării în luna precedentă de sume pentru diferite sporuri ori a plăţii concediilor de odihnă; sănătate şi asistenţă socială (-0,4%), ca urmare a plăţii drepturilor salariale cuvenite salariaţilor cu câştiguri salariale mici, din unele unităţi din domeniul asistenţei sociale care s-au confruntat cu dificultăţi financiare în lunile precedente. În învăţământ câştigul salarial mediu net a crescut faţă de luna aprilie cu 2,4% ca urmare a plăţii cu ora a cadrelor didactice”, se precizează în comunicat.

Comparativ cu luna mai a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 4,9%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 103,1%.

Tags: