Românii nu vor să își petreacă zilele dinainte de Crăciun în bucătărie, dar nici să lase mesele goale în zilele de sărbătoare, au găsit o soluție de mijloc. Cei mai mulți aleg să comande de la firmele de catering la sfârșit de an, deși meniurile sunt mai scumpe şi cu 30% față de anul trecut.
Restaurantele livrează meniuri care cuprind toate bucatele tradiționale românești de la șorici și jumări, până la piftie, salată de boeuf, lebăr, sarmale și cozonaci. Oferte existe și pentru cei care vor să comande un singur preparat, să își personalizeze meniul sau aleg un meniu cu specific internațional.
Dacă anul trecut o masă de 4 persoane costa cam 500 de lei, anul acesta ajung la 65o de lei. Chiar și așa, restaurantele și firmele de catering abia mai fac față numărului mare de comenzi și îi sfătuiesc pe cei care nu vor să gătească să nu plaseze comanda în ultimul moment.
Analiștii economici spun că coşul de cumpărături din decembrie s-a scumpit deja cu 15% față de luna noiembrie. Dacă în penultimă lună a anului suma coșului cu produsele de bază era de aproximativ 170 de lei, în decembrie depășește 200 de lei.
În ultimul an, alimentele s-au scumpit cam cu 30%, după cum arată o statistică a INS:
Scumpiri la alimente în decembrie 2022