Potrivit celei mai recente analize a pieței imobiliare, prețurile apartamentelor au scăzut în București și Iași, în timp ce la Cluj–Napoca, Brașov și Timișoara au crescut.
Această tendință descendentă poate fi atribuită politicii monetare impuse de Banca Națională a României, care a făcut ca împrumuturile ipotecare să fie mai puțin accesibile pentru români, notează evz.ro.
Se pare că în luna mai, prețul mediu pe metru pătrat construit în țara noastră a fost de 1.427 de euro, în creștere cu doi euro, spre deosebire de luna aprilie. Potrivit consultanților imobiliari, prețurile au scăzut în București și Iași, dar au crescut în alte orașe mari.
„Evoluții negative au fost înregistrate doar în București și Iași, în timp ce în Timișoara, Brașov și Cluj-Napoca apartamentele s-au scumpit. Creșteri de preț au fost înregistrate și în orașele medii, precum Sibiu, Oradea și Craiova”, a susținut Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Prețul mediul de vânzare al unui apartament în Capitală a fost de 1.496 de euro, în scădere față de luna aprilie cu 0.1 %. Mai mult, în blocurile vechi, prețurile au scăzut ușor, cu -0,2% în decurs de 30 de zile, în timp ce blocurile noi au înregistrat o stagnare a prețului mediu.
De asemenea, evoluția anuală a prețurilor arată că, în comparație cu aceeași perioadă din 2022, locuințele noi și vechi au înregistrat o scădere de -1,6%, de la 1.523 de euro la 1.498 de euro pe metru pătrat util.
În Brașov, prețul mediu de vânzare a înregistrat o creștere lunară de 0,4%, de la 1.590 de euro pe metru pătrat util, la 1.596 de euro pe metru pătrat la sfârșitul lui mai.
Prețurile apartamentelor din Cluj-Napoca au crescut și ele cu +1% luna trecută, ajungând la o medie de 2.446 de euro pe metru pătrat util, față de 2.421 de euro pe metru pătrat la finele lunii trecute.
Totodată, în Iași, indicele Imobiliare.ro a înregistrat o ușoară scădere a prețurilor de -0,1% în luna mai, de la 1.376 la 1.375 de euro pe metru pătrat util.