Chițoiu: Prețul energiei pentru marii consumatori, stabilit în funcție de numărul de angajați, profitabilitate sau nivelul exporturilor

Chițoiu: Prețul energiei pentru marii consumatori, stabilit în funcție de numărul de angajați, profitabilitate sau nivelul exporturilor
Foto: evz.ro

Ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, a anunțat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că firmele mari vor putea cumpăra energie de pe piața liberă la prețuri ajustate, în funcție de numărul de angajați, profitabilitate sau nivelul exporturilor.

În același timp, micii consumatori nu vor mai beneficia de tarife reglementate, a mai spus ministrul, potrivit Mediafax.

„Industria nu poate să cumpere la preţul pieţei. (…) Preţul care se practică pentru vânzarea energiei electrice, nu numai de către Hidroelectrica, dar şi de celelalte companii pentru industrie va fi preţul raportat la piaţa concurenţială, dar cu anumite corecţii, în funcţie de numărul de locuri de muncă, de profitabilitate, de volumul exporturilor”, a spus Daniel Chițoiu.

Ministrul a amintit că a solicitat efectuarea unei analize de către ANRE care să releve cantitățile de energie livrată de către sistemul energetic pe piața reglementată.

Am avut o discuţie cu noul preşedintele al ANRE încă de acum trei săptămâni şi am solicitat să facă o analiză asupra cantităţii care se livrează de către sistemul energetic în piaţa reglementată. În prezent, după cum ştiţi, din 56 TWh energie electrică produsă în România, 28 TWh, adică jumătate, sunt livraţi în piaţa reglementată şi acoperă energia electrică furnizată populaţiei, instituţiilor publice, acoperă pierderile din sistem şi mai sunt o categorie de beneficiari din domeniul industrial”, a spus Chiţoiu.

Totodată, ministrul susține că a solicitat reducerea cantității de energie livrată pe piața reglementată la nivelul minim posibil, astfel încât să fie acoperite numai livrările către populație și instituțiile publice.

Daniel Chițoiu a precizat că analiza solicitată ANRE va fi finalizată în curând, urmând ca săptămâna viitoare să se organizeze o întâlnire pentru a se discuta rezultatele evaluării.
 

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)