Prețurile la produsele alimentare, nealimentare și la servicii continuă trendul ascendent. Cafeaua arabica se numără printre produsele care raportează printre cele mai severe scumpiri. Este cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, după ce principalii producători, Brazilia și Columbia au înregistrat recolte modeste, informează StartAdviser.
Miercuri, la Bursa de la New York, prețurile pentru contractele cu livrare în luna martie au crescut cu 4,6% pentru o livră, adică 0,45 de kilograme, până la 2,3475 dolari. Este cel mai ridicat preț înregistrat după luna ianuarie 2012 și dublu față cel din urmă cu un an.
Recoltele din America de Sud au fost lovite de secetă și îngheț. În 2022, prețurile ar putea ajunge la 2,7 – 2,8 dolari pentru livră de cafea arabica. Trendul agresiv inflaționist în acest sector determină și alte domenii să crească la rândul lor prețurile.
„Tensiunile de-a lungul lanţului de aprovizionare sunt la un nivel fără precedent. Nu ne-am confruntat niciodată cu atât de mulţi factori negativi simultan. Situaţia se transformă rapid într-o criză”, a transmis Judy Ganes, președintele companiei Ganes Consulting.
În ciuda prețurilor în creștere, marile companii din domeniu se așteaptă ca cererea să fie, de asemenea, din ce în ce mai mare. Piața mondială ar urma să înregistreze o rată medie anuală de creștere de 9% în următorii trei ani. Cel mai rapid ritm de creștere se înregistrează în Asia. Cultura cafelei se va extinde puternic în țări precum China, India și Indonezia, estimează Fitch Solutions.
Între timp, în România se anunță noi valuri de scumpiri, atât la utilități, dar mai ales la produsele alimentare, care până acum, în 2021, au crescut în medie cu peste 11%.