Cifre record: Cafeaua arabica, de două ori mai scumpă față de anul trecut

Cifre record: Cafeaua arabica, de două ori mai scumpă față de anul trecut
Foto: Mukul Wadhwa (Unsplash.com)

Prețurile la produsele alimentare, nealimentare și la servicii continuă trendul ascendent. Cafeaua arabica se numără printre produsele care raportează printre cele mai severe scumpiri. Este cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, după ce principalii producători, Brazilia și Columbia au înregistrat recolte modeste, informează StartAdviser.

Miercuri, la Bursa de la New York, prețurile pentru contractele cu livrare în luna martie au crescut cu 4,6% pentru o livră, adică 0,45 de kilograme, până la 2,3475 dolari. Este cel mai ridicat preț înregistrat după luna ianuarie 2012 și dublu față cel din urmă cu un an.

De ce s-a scumpit atât de mult cafeaua arabica

Recoltele din America de Sud au fost lovite de secetă și îngheț. În 2022, prețurile ar putea ajunge la 2,7 – 2,8 dolari pentru livră de cafea arabica. Trendul agresiv inflaționist în acest sector determină și alte domenii să crească la rândul lor prețurile.

„Tensiunile de-a lungul lanţului de aprovizionare sunt la un nivel fără precedent. Nu ne-am confruntat niciodată cu atât de mulţi factori negativi simultan. Situaţia se transformă rapid într-o criză”, a transmis Judy Ganes, președintele companiei Ganes Consulting.

În ciuda prețurilor în creștere, marile companii din domeniu se așteaptă ca cererea să fie, de asemenea, din ce în ce mai mare. Piața mondială ar urma să înregistreze o rată medie anuală de creștere de 9% în următorii trei ani. Cel mai rapid ritm de creștere se înregistrează în Asia. Cultura cafelei se va extinde puternic în țări precum China, India și Indonezia, estimează Fitch Solutions.

Între timp, în România se anunță noi valuri de scumpiri, atât la utilități, dar mai ales la produsele alimentare, care până acum, în 2021, au crescut în medie cu peste 11%.

Ultima oră
23:47 - Turiștii români aflați în vacanțe exotice în estul Africii, în afara primejdiei provocate de varianta Omicron: „Mai mult cred că se îngrijorează cei de acasă” (VIDEO)
23:18 - Ana-Maria Popescu, pentru a cincea oară cea mai bună spadasină a lumii, un record absolut: „Sunt dovada vie că visele devin realitate atunci când crezi și muncești pentru ele” (VIDEO)
22:58 - Dr. Mihai Craiu: Ce este mai greu abia vine. Vaccinarea modestă va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile
22:39 - Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”
22:19 - O persoană accidentată la săniuș în Gorj a fost transportată la spital. Salvamont România: Prezenta un traumatism toracic / Vă îndemnăm la prudență în practicarea sporturilor montane
22:09 - Netflix, anchetată în Rusia pentru că ar fi difuzat conținut cu tematică LGBT în rândul minorilor. Compania americană riscă și o suspendare temporară
21:41 - MAE: Ambasada României la Pretoria gestionează situația a 36 de cetățeni români ale căror curse aeriene au fost anulate în contextul variantei sud-africane
21:27 - Gabriela Firea: Solicit primarului general să anuleze de îndată taxa de intrare în Târgul de Crăciun din București. Și familiile cu venituri mici au dreptul să viziteze un târg de Crăciun! (VIDEO)
21:09 - Nicolae Ciucă: Scopul întâlnirii cu Nicușor Dan, să mă asigur că bucureștenii nu vor fi lipsiți de energie termică și apă caldă în această iarnă, dar și să mă informez despre problemele Primăriei Generale
20:46 - Varianta Omicron, detectată și în Germania și Italia. Patru țări europene au depistat până acum cazuri de infectare cu tulpina sud-africană