România, în topul european al inflației galopante. Alimentele s-au scumpit cu peste 11%

România, în topul european al inflației galopante. Alimentele s-au scumpit cu peste 11%
Foto: Unsplash.com

Prețurile la produsele alimentare și nealimentare au crescut galopant în România, în anul 2021. Țara noastră a înregistrat a patra cea mai mare rată anuală a inflației din Uniunea Europeană în octombrie, potrivit datelor oficiale publicate miercuri, 17 noiembrie 2021, de Eurostat.

La nivelul UE, rata anuală a inflației a crescut de la 3,6%, la 4,4% în luna precedentă. Cele mai mari cifre au fost înregistrate în Lituania – 8,2%, urmată de Estonia – 6,8%, Ungaria – 6,6% și România – 6,5%.

România, în topul statelor cu cele mai mari scumpiri în 2021

România se află pe locul al patrulea în UE din punct de vedere al creșterii inflației față de luna precedentă, cu 1,3%. Lider este Belgia, cu 1,8%, urmată de Lituania, cu 1,7% și Spania, cu 1,4%.

La nivelul UE, rata anuală a inflației a crescut de la 3,4% în septembrie, la 4,1% în octombrie.

Potrivit INS, rata anuală a inflației a urcat la 7,9% în octombrie 2021, de la 6,3% în septembrie. Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 11,39%, cele nealimentare cu 5,25%, iar serviciile cu 3,96%.

Economistul Mircea Coșea anunță dezastrul pentru România

Mircea Coșea anticipează dezastrul pentru România, în baza inflației explozive și a politicilor eșuate ale Guvernului.

„Deficitul balanței comerciale este enorm, importăm enorm, pentru că nu putem să valorificăm producția noastră, aruncăm pe câmp zarzavaturile pe care țăranii la plantează. Este o crimă economică acest lucru, atunci când ai resurse, să le arunci. Nu avem capacitatea de a reduce aceste împrumuturi enorme.

Deficitul contului curent este din ce în ce mai mare. Cifrele care ni se prezintă, adică deficitul contului curent, deci rata de îndatorare, care nu a depășit 50% din PIB, este falsă. PIB-ul a crescut nu pentru că am produs mai mult, ci pentru că este inflație. Este o situație foarte gravă”, a mai transmis Coșea.

Ultima oră
23:47 - Turiștii români aflați în vacanțe exotice în estul Africii, în afara primejdiei provocate de varianta Omicron: „Mai mult cred că se îngrijorează cei de acasă” (VIDEO)
23:18 - Ana-Maria Popescu, pentru a cincea oară cea mai bună spadasină a lumii, un record absolut: „Sunt dovada vie că visele devin realitate atunci când crezi și muncești pentru ele” (VIDEO)
22:58 - Dr. Mihai Craiu: Ce este mai greu abia vine. Vaccinarea modestă va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile
22:39 - Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”
22:19 - O persoană accidentată la săniuș în Gorj a fost transportată la spital. Salvamont România: Prezenta un traumatism toracic / Vă îndemnăm la prudență în practicarea sporturilor montane
22:09 - Netflix, anchetată în Rusia pentru că ar fi difuzat conținut cu tematică LGBT în rândul minorilor. Compania americană riscă și o suspendare temporară
21:41 - MAE: Ambasada României la Pretoria gestionează situația a 36 de cetățeni români ale căror curse aeriene au fost anulate în contextul variantei sud-africane
21:27 - Gabriela Firea: Solicit primarului general să anuleze de îndată taxa de intrare în Târgul de Crăciun din București. Și familiile cu venituri mici au dreptul să viziteze un târg de Crăciun! (VIDEO)
21:09 - Nicolae Ciucă: Scopul întâlnirii cu Nicușor Dan, să mă asigur că bucureștenii nu vor fi lipsiți de energie termică și apă caldă în această iarnă, dar și să mă informez despre problemele Primăriei Generale
20:46 - Varianta Omicron, detectată și în Germania și Italia. Patru țări europene au depistat până acum cazuri de infectare cu tulpina sud-africană