Cifrele programului „Noua Casă”. Câți români au aplicat pentru credite la 2 luni de la lansare + Diferențele dintre „Noua Casă” și „Prima Casă”

Cifrele programului „Noua Casă. Câți români au aplicat pentru credite la 2 luni de la lansare + Diferențele dintre „Noua Casă și „Prima Casă
Foto: Sam Swellis (Unsplash.com)

De două luni a fost lansat Programul „Noua Casă”, cel care înlocuiește programul guvernamental „Prima Casă”. Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), a anunțat cifrele pentru prima ediție.

La două luni de la debutul programului „Noua Casă”, au fost înregistrate 1.204 cereri pentru creditele standard, deci cu valoare de până la 70.000 de euro și 117 cereri pentru credite cu valoare de până în 140.000 de euro.

Din totalul de 1.321 de cereri emise până la data de 20 octombrie 2020, 513 au fost cereri pentru apartamente sau construcții noi.

Noua Casă vs Prima Casă. Deosebiri și asemănări

Prima diferență se referă la suma pentru care se obține creditul. În cazul noului program, limita pentru achiziționarea unei locuințe este de 140.000 de euro, pentru imobilele cu o vehime de maxim 5 ani, iar pentru imobilele vechi, pragul este de 70.000 de euro. La programul vechi, suma maximă de finanțare era de 70.000 de euro, indiferent de cât de veche era locuința.

O altă schimbare se referă la avansul minim. La „Noua Casă”, avansul minim pentru locuințele noi este de minim 15% din prețul de achiziție și 5% pentru celelalte tipuri de locuințe. Avansul la „Prima Casă” era de minim 5%, indiferent de imobilul pentru care se optează.

În cadrul noului program s-a introdus posibilitatea de refinanțare a creditelor „prin alte instrumente de finanțare, cu excepția altor credite acordate în cadrul Programului” – OUG 60/2009.

În schimb, există și asemănări între cele două programe. De exemplu, nu există o limită de venituri impusă pentru familii.