Valoarea medicamentelor de import este de 4 miliarde euro, dar România nu folosește capacitatea totală a fabricilor. Doar 10% din piața de medicamente e asigurată de producători români

Valoarea medicamentelor de import este de 4 miliarde euro, dar România nu folosește capacitatea totală a fabricilor. Doar 10% din piața de medicamente e asigurată de producători români
Foto simbol: Pixabay

Piața totală de medicamente s-a ridicat la aproape 4,8 miliarde euro în perioada august 2020 – iulie 2021, însă doar 10% au fost produse la nivel local, iar restul au fost importuri, arată un material realizat de Ziarul Financiar.

Consumul de medicamente, la aproape 4,8 miliarde euro în perioada august 2020 – iulie 2021

Piața de prescripție a crescut în volum cu 1,5%, iar în valoare cu 33% în perioada 2017-2021, spune Dragoș Damian, CEO al producătorului de medicamente Terapia Cluj.

„Au fost înlocuite medi­camentele ieftine cu medicamente scumpe, au fost introduse clase de medicamente scumpe. Concluzia este că piaţa stagnează în volum, deci accesul pacienţilor la medicamente nu a crescut semnificativ.  Faţă de acum cinci ani, piaţa totală a crescut cu 10% în unităţi şi cu 40% în valoare”, a explicat Dragoș Damian

Accesul la medicamente inovative este limitat, iar România este pe ultima poziție în ceea ce privește accesul la molecule noi, a precizat Alina Culcea, preşedinte ARPIM.

„În 2016-2019 s-au aprobat 152 medicamente inovatoare la nivel european şi doar 39 de medicamente până în ianuarie 2021 la noi. Nu sunt suficiente pentru nevoile pe care le avem”, a adăugat șefa ARPIM, afirmând că în mod constant s-au retras medicamente de pe piaţă – peste 2000 de medicamente s-au retras din România.

Comparativ cu anul 2017, piața de medicamente a crescut cu 10% în unități și cu 40% în valoare, în timp ce piața de prescripție a crescut cu 1,5% în unități și cu 33% în valoare. Au fost introduse clase de medicamente scumpe, dar piața de medicamente a scăzut cu 6% în volum și a crescut cu 27% ca valoare. Cum piața stagnează în volum, accesul pacienților la medicamente nu a crescut semnificativ, spune Dragoș Damian.

Spitalele și producătorii de medicamente au o nevoie uriașă de tehnologie și de digitalizare, sector în care sumele sunt enorme, însă cea mai mare problemă din România rămâne lipsa forței de muncă, a punctat Liviu Drăgan, CEO Druid.

„Trebuie gasită o soluţie la nivel de ţară pentru a recunoaşte capabilitatea industriei farma. Ar fi bine ca statul să aibă o direcţie strategică în industria farma. Avem o rezervă de capacitate de 40%. Antibiotice este deschisă la dezvoltarea portofoliului şi susţinerea sistemului sanitar românesc pe propriile capacităţi. Avem în discuţie un număr de 10 medicamente cu Ministerul Sănătăţii“, a afirmat Ovidiu Băţaga, director executiv, planificare strategică şi managementul afacerilor, al producătorului de medicamente cu capital românesc Antibiotice din Iaşi