Criza generată de Guvernul Ponta prăbușește moneda națională: BNR a anunțat un nou maxim istoric pentru euro

Criza generată de Guvernul Ponta prăbușește moneda națională: BNR a anunțat un nou maxim istoric pentru euro
Foto: evz.ro

Guvernarea Ponta-Antonescu-Voiculescu prăbușește moneda națională. După ce leul crescuse vertiginos de la debutul crizei politice și a abuzurilor actualei puteri în tentativa de a-l suspenda pe Traian Băsescu, părea că lucrurile s-au mai potolit, în timpul vizitei premierului la Bruxelles. Însă, după criticile fățișe aduse de Uniunea Europeană și de ambasadorul american la București, Executivul a continuat să ofere informații contradictorii privind modul de organizare a referendumului și intenția de a respecta decizia Curții Constituționale. În aceste condiții, moneda națională și-a continuat deprecierea abruptă.

Astfel, euro a fost cotat vineri la un nou maxim istoric, evoluție așteptată ca urmare a tensiunilor politice din țară. În ședința de vineri BNR a cotat euro la 4,5495 lei, în urcare cu 0,0243 bani față de ședința de joi. De altfel, moneda națională s-a depreciat în raport cu toate celelalte valute, nu doar față de cele importante.

Dolarul a urcat cu 0,0243 bani, ajungând la valoarea de 3,7274 lei, în timp ce cotația pentru francul elvețian a fost stabilită la 3,7883 lei, cu 0,0198 mai mult față de ședința precedentă.

În cursul zilei de vineri moneda europeană se tranzacționa la valori record de 4,57 lei/euro pe piața interbancară. Ulterior, BNR a intervenit indirect în piaţă şi a vândut euro, astfel cotaţiile au început să coboare uşor.

Analiștii economici se așteaptă la creșteri succesive ale cursului, până la referendumul din 29 iulie.

Tags: