Cum încearcă Florin Cîțu să stopeze evaziunea fiscală: „Nu așa aduci economia la suprafață!”

Cum încearcă Florin Cîțu să stopeze evaziunea fiscală: „Nu așa aduci economia la suprafață!

Florin Cîțu propune noi măsuri pentru colectarea mai eficientă a veniturilor fiscale, respectiv pentru reducerea evaziunii. De asemenea, încadrul dezbaterii online „Recuperarea post-pandemie și drumul spre o nouă economie”, premierul a vorbit și despre evoluția indicatorilor economici la finalul anului precedent.

„Despre anul trecut, execuţia bugetară, un alt lucru interesant. Deşi economia a fost închisă două luni de zile, avem o dinamică negativă faţă de 2019, deci diferenţa de PIB, atunci am avut o creştere de 4,1% – 4,2%, anul trecut o scădere de 3,9 %, deci avem opt procente între cele două, totuşi veniturile la buget, pentru că PIB nominal a rămas cam acelaşi, veniturile la buget sunt puţin mai mari în termeni nominali, decât în anul precedent.

Florin Cîțu: „Evaziunea fiscală nu se oprește cu măsuri restrictive”

Deci au fost companii şi acele motivaţii pe care le-am dat, să se plătească la timp sau cine plăteşte impozitele primeşte o reducere, toate au contribuit şi am avut venituri la buget similare, deci puţin mai mari, chiar decât în anul 2019, când aveam o economie care creştea.

Era şi un lucru foarte important care arată foarte clar că evaziunea fiscală nu se opreşte cu măsuri restrictive, punitive, cu taxe mai mari, nu aşa aduci economia la suprafaţă, conformarea voluntară e cea mai bună soluţie pe termen lung, acum ştim”, a declarat Florin Cîțu.