Cum se va mișca LEUL în următoarea perioadă? Când va interveni BNR-ul. Ce spun bancherii

Cum se va mișca LEUL în următoarea perioadă? Când va interveni BNR-ul. Ce spun bancherii

Cursul monedei naționale are șanse de revenire la un prag de 4,50, în funcție de potolirea "gălăgiei politice", într-un context global care este favorabil în acest moment. BNR nu vizează intervenția pe un anumit prag, deocamdată. Acestea sunt concluziile desprinse dintr-o analiză efectuată de HotNews cu privire la piața valutară.

"Estimarea BCR cu privire la eur/roneste pentru sfârșitul lui septembrie 2017 de 4,60, iar pentru sfârșitul lunii decembrie 2017, de 4,62. Din păcate pentru chf/ron nu facem prognoze, BCR neavând în portofoliu active în această monedă. În ce privește politica BNR de intervenție, nu cred că aceasta s-ar ancora momentan la un anumit prag. Banca centrală cu siguranță monitorizează permanent piața valutară, dar problema unei intervenții deliberate și de efect s-ar pune cred doar în cazul unei volatilități neobișnuite, însoțită eventual de ieșiri mai semnificative de capitaluri din țară. Când zic neobișnuit mă refer la mișcări de câteva puncte procentuale într-un interval de câteva, să zicem 2-3 ședințe de tranzacționare", a explicat pentru HotNews.ro Horia Braun, economistul șef al celei mai mari bănci locale-BCR.

"O astfel de situatie pare puțin probabilă pe partea de depreciere în contextul global actual, care e destul de pozitiv în ce privește investițiile cu risc, inclusiv pe piețe așa-zis emergente similare României. Pe de altă parte, însă, BNR ar putea aplica niște operațiuni să-i zicem de reglaj fin (fine tuning) a rezervei valutare, în sensul de a vinde în piață ocazional (și eventual când cursul e ușor mai depreciat) și în volume relativ mai mici o parte din sumele atrase în valută de Ministerul de Finanțe fie de pe piețele internaționale (ca urmare a emisiunilor de euroobligațiuni), fie acumulate ca urmare a intrărilor de fonduri europene", a mai spus Horia Braun.

Alți economiști șefi ai unor instituții de credit din România sunt mai nuanțați. "BNR este posibil să fi intervenit deja în piață; oricum probabil că nu va lăsa leul pentru multă vreme peste 4.60. Dacă gălăgia politică se potolește ne așteptăm să avem o revenire rapidă a leului în zona 4.50-4.55/EUR unde ne așteptăm să rămână până către sfârșitul anului. Dar nici în caz contrar nu vedem o creștere peste 4.65/EUR decât pe termen scurt. Față de CHF este mai complicat fiindcă depinde de rata EUR/CHF destul de volatilă în ultima vreme (în favoarea noastră de astă dată)", a explicat pentru HotNews.ro un alt economist șef de bancă.

UniCredit anticipează o reducere a rezervelor valutare ale României de la 34.2 mld euro la 32.7 mld euro șiun curs al euro de 4.58 la finele acestui an si de 4.63 in 2018.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
18:42 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Horoscopul chinezesc în Luna Câinelui sub element Metal Yang. Predicțiile pentru fiecare zodie (VIDEO)
18:02 - George Simion i-ar fi tăiat microfonul Dianei Șoșoacă la protestul din Piața Victoriei. Senatoarea s-a înfuriat: „Ăsta e Simion. Trădătorul. Și-a bătut joc de AUR. Rușine!” (GALERIE FOTO)
17:45 - Un bărbat a murit după ce un bolovan s-a prăbușit pe mașina sa în Defileul Jiului
17:28 - Al cincilea mesaj Ro-Alert pentru locuitorii din Roșia Montană: Evacuarea preventivă, imperativ necesară pentru protejarea vieții dumneavoastră. Există pericolul ca barajul Tăul Mare să cedeze
17:13 - UPDATE: Incendiu în incinta Ocolului Silvic Măneciu. Suprafața afectată, aproximativ 1.000 de metri pătrați. Se acționează și pentru protejarea unui depozit de carburanți
17:00 - VIDEO. Un fost fotbalist din Liga 1 a fost pe teren la dezastrul din Indonezia: „Unii suporteri au încercat să vină după noi la cabine. Din ce știu, au murit 200 de fani și doi polițiști”
16:24 - Doi bărbați au fost împușcați într-un târg din județul Bacău. Scandalul a început de la prețul de la prețul strugurilor, spun polițiștii
15:10 - Primele imagini cu armata ucraineană intrând victorioasă în Lîman. A fost a lui Putin o zi
15:09 - Centrul Bucureștiului este blocat de protestatarii care îi susțin pe George Simion și pe Diana Șoșoacă (GALERIE FOTO)
14:53 - Alexandru Arșinel a fost înmormântat în aplauzele celor care l-au iubit