Dan Suciu (BNR): Suntem pe un plafon de inflație în jur de 15%. Urmează un trimestru de coborâre lentă, apoi anul viitor, presupunând că vor continua compensările, vom avea o scădere abruptă a inflației (VIDEO)

Dan Suciu (BNR): Suntem pe un plafon de inflație în jur de 15%. Urmează un trimestru de coborâre lentă, apoi anul viitor, presupunând că vor continua compensările, vom avea o scădere abruptă a inflației (VIDEO)
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a vorbit pentru B1 TV despre prognoza Băncii Centrale privind inflația.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a declarat miercuri, pentru B1 TV, că acum suntem pe un plafon de inflație în jurul a 15%, iar Banca Națională a României prognozează o coborâre lentă a inflației în trimestrul următor și chiar o scădere abruptă a inflației anul viitor, presupunând că sunt menținute compensările la prețurile în energie. Este concluzia unui raport al BNR dar, precizează Suciu, există încă multe variabile și necunsocute.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „News Pass”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV.

Cum explică Suciu scăderea ROBOR de miercuri

Purtătorul de cuvânt al BNR a spus întâi că scăderea ROBOR de azi, de la 8,14% pe an la 8,06%, nu e o consecință a „exprimării colorate” a guvernatorului Mugur Isărescu de ieri, care acuzase băncile că „au sărit calul” cu ROBOR-ul.

„N-au reacționat neapărat la declarația guvernatorului cât la raportul de inflație pe care l-a prezentat Banca Centrală ieri. În cadrul acestei prezentări a fost declarația guvernatorului legată de bănci. Raportul de inflație arăta perspectiva de inflație pentru următorii doi ani, așa cum o interpretăm acum pe datele de acum, cu multe necunoscute și incertitudini.

Apelul guvrnatorului către bănci a fost explicit. Dincolo de afirmația mai mult sau mai puțin colorată cu săritul calului, e apelul: ”uitați-vă, stimați bancheri, și la prognoza noastră și la analiza noastră de piață, la analizele noastre legate de inflație și reacționați ca atare privind ROBOR-ul”. Pentru că ROBOR-ul e, de fapt, interpretarea băncilor cum vor vedea influența inflației în 3 – 6 – 12 luni, în funcție de scadența respectivă. Și băncile o vedeau pesimist”, a explicat Dan Suciu, pentru B1 TV.

Cum vede BNR evoluția inflației

„Acum e o privire mai complexă și mai realistă (a bancherilor privind inflația, fapt ce explică scăderea ROBOR de azi).

Pentru că prognoza noastră de inflație spune că suntem pe un plafon de inflație în jur de 15% poate vom avea și vârfuri, dar ele variază în jurul acestui plafon de 15% în acest trimestru, apoi urmează un trimestru de coborâre lentă, apoi, anul viitor, în funcție de compensări, dar să zicem că vor continua compensările, vom avea o scădere abruptă a inflației”, a mai afirmat Dan Suciu, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe