De ce nu se ieftineşte benzina. Andreea Vass: E o piaţă liberă. Blănculescu: S-ar forma cozi prea mari

De ce nu se ieftineşte benzina. Andreea Vass: E o piaţă liberă. Blănculescu: S-ar forma cozi prea mari
Foto: B1 TV

Consiliera primului ministru, Andreea Paul Vass, împreună cu Ionel Blănculescu, fost ministru-delegat pentru Autorităţile de Control, au discutat la emisiunea Evenimentul Zilei, de joi, posibilitatea înghetării prețurilor la carburanți. Subiectul a fost dezbătut în condiţiile în care premierul Emil Boc a solicitat Consiliului Concurenței să analizeze posibilitatea înghețării prețului combustibililor, cu respectarea normelor europene și a legislației române.

Andreea Paul Vass a explicat că majorarea carburanților este “parțial justificată” de o creștere a prețurilor la combustibili pe piața mondială, care este normală în anotimpul rece și este urmată de o ieftinire pe perioada verii.

Vass a dăugat că majorarea prețurilor la produsele pe bază de țiței a fost de „13% pe anul 2009, 15% în 2010 și în anul acesta deja există o creștere semnificativă, și ca urmare se analizează orice soluție posibilă pentru a reglementa lucrurile”.

„Plafonarea prețurilor comportă un risc, când dinamica internațională se schimbă și prețurile scad, noi să rămânem la prețurile plafonate (…) iar pe timpul verii, se știe, prețurile scad” a susținut Andreea Vass.  

Problema este că „actorii de pe piața internă” urmează foarte repede semnalele internaționale în privința scumpirilor și foarte greu la ieftiniri, a adăugat Vass.

Este o piaţă liberă şi, atâta timp cât pe piaţă se cumpără acest produs, carburantul, la un preţ mare, nu există o presiune din partea cererii pentru a diminua preţul, piaţa acţionează aşa. Asta înseamnă economie de piaţă liberă”, a mai explicat consiliera primului ministru.

Plafonarea prețului benzinei, deziderat sau realitate

La rândul său, anlistul economic Ionel Blănculescu a declarat că nu este un partizan al înghețării prețurilor, pentru că nu este o masură în spiritul economiei de piață. Blănculescu a mai spus că din punctul lui de vedere România nu se află într-o situație excepțională cum prevede articolul din Legea Concurenței de care s-ar putea prevala guvernul Boc pentru înghețarea prețurilor.

Blănculescu a mai spus că o ieftinire a prețurilor carburanților ar putea fi periculoasă, pentru că ar duce la îmbulzeli și cozi la pompe.

Blănculescu: Reducerea prețului carburanților ar fi o problemă