Economia României s-a prăbuşit cu 12,3% în trimestrul II faţă de primul. E cea mai mare scădere din ultimii 24 de ani (VIDEO)

Economia României s-a prăbuşit cu 12,3% în trimestrul II faţă de primul. E cea mai mare scădere din ultimii 24 de ani (VIDEO)

Economia României s-a prăbuşit cu 12,3% în trimestrul II din 2020 faţă de primul, a anunţat Institutul Naşional de Statistică. Este cea mai mare scădere din ultimii 24 de ani. INS nu oferă detalii despre evoluția fiecărui sector în parte dar, dată fiind închiderea activităților neesențiale pe fondul epidemiei de coronavirus, serviciile au fost cele mai afectate, precizează B1 TV.

INS: PIB-ul României a scăzut cu 12,3% în trimestrul II din 2020 faţă de primul trimestru

Institutul Național de Statistică a anunțat că Produsul Intern Brut în trimestrul II din 2020 a scăzut cu 12,3%, comparativ cu primul trimestru, și cu 10,5% față de aceeași perioadă a anului trecut. Produsul Intern Brut a scăzut în primul semestru din 2020 cu 4,7%, pe seria brută şi cu 3,9% pe seria ajustată sezonier, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

„Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul II 2020, fiind revizuită faţă de varianta publicată în Comunicatul de presă nr. 177 din 7 iulie 2020″, a transmis Institutul Național de Statistică.

În trimestrul II din acest an, PIB-ul a înregistrat o scădere cu 10,5% atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier, față de același trimestru din 2019.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

„Estimările ‘semnal’ precum şi cele provizorii ale Produsului Intern Brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţăşi a stării de alertă. Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi s-au concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calităţii indicatorilor produşi”, a explicat Institutul.

Acesta a mai precizat că informațiile publicate vineri vor fi revizuite, pe măsură ce apar noi date.

PIB-ul a scăzut cu 12,3% în trimestrul II 2020, comparativ cu trimestrul anterior, pe seria ajustată sezonier. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, PIB-ul a înregistrat o diminuare cu 10,5%.

„Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiţi, a modificării seriilor brute şi a numărului de observaţii disponibile”, a mai transmis INS.

INS: Rata anuală a inflaţiei a urcat în iulie. Cele mai mari scumpiri, la fructele proaspete

Cele mai recente date ale INS mai arată că rata anuală a inflaţiei a urcat la 2,8% în luna iulie.

Dintre mărfurile alimentare, cel mai mult s-au scumpit fructele proaspete, cu 24,75% faţă de decembrie 2019, iar dintre produsele nealimentare, cel mai mult s-au scumpit ţigările, cu 6,43%.

În ceea ce privește serviciile, transportul aerian s-a scumpit cel mai mult, cu 17% de la începutul anului.

Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 3.298 lei în iunie 2020, în creștere cu 119 lei (+3,7%) față de luna precendentă. Valorile cele mai mari s-au înregistrat în serviciile ce țin tehnologia informaţiei, inclusiv cele informatice (7.540 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.773 lei).