Economistul – șef al BNR avertizează: Promisiunile de creștere a pensiilor s-au făcut pe bani pe care statul nu îi are efectiv. AMÂNAREA este SINGURA soluție pentru controlul deficitului

Economistul - șef al BNR avertizează: Promisiunile de creștere a pensiilor s-au făcut pe bani pe care statul nu îi are efectiv. AMÂNAREA este SINGURA soluție pentru controlul deficitului

Valentin Lazea, economistul șef al Băncii Naționale a României (BNR), a declarat, marți, că amânarea creșterii pensiilor este singura soluție pentru ca deficitul bugetar să nu explodeze în 2020 și 2021.

El a avertizat, însă, că acest demers va atrage după sine consturi politice, dar afirmă că aceste creșteri promise de Guvernul Dăncilă se fac pe bani pe care statul nu îi are efectiv.

„Potrivit legii pensiilor, acestea cresc cu 40% într-un singur an. 40% este o cifră care în Europa nu există. Avem ca efect 3,6% PIB în acest an, 4,5% din PIB în 2020, 5,7% din PIB în 2021. Este numai efectul aplicării legii pensiilor, toate acestea în ipoteza că nu va fi recesiune și vom avea o creștere robustă. Mai e ceva, în 2021 e prevăzută recalcularea pensiilor, o altă bombă cu fitil aprins, încă 1% din PIB. Asta e aritmetica curată”, a spus Lazea pentru cursdeguvernare.ro, scrie Hotnews.

Toate măsurile avute în vedere pentru creșterea veniturilor bugetare nu acoperă deficitul pe care îl produce în buget legea pensiilor, mai spune economistul Băncii Naționale.

Tags: