Emil Boc analizează posibilitatea înghețării preţului carburanţilor

Emil Boc analizează posibilitatea înghețării preţului carburanţilor
Foto:cosafaccio.it

Premierul Emil Boc a solicitat Consiliului Concurenţei şi Departamentului pentru Afaceri Europene să certifice dacă îngheţarea preţurilor la carburanţi este viabilă respectând cadrul legislaţiei europene. La finalul şedinţei de guvern premierul a declarat: „Daca raspunsul va fi pozitiv, vom gasi o solutie”, potrivit hotnews.ro.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a susţinut că există o lege care permite îngheţarea preţurilor în situaţii excepţionale. Actul normativ la care făcea referire este Legea Concurenţei din 1996.

„Pentru sectoare economice determinate si in imprejurari exceptionale, precum: situatii de criza, dezechilibru major intre cerere si oferta si disfunctionalitate evidenta a pietei, Guvernul poate dispune masuri cu caracter temporar pentru combaterea cresterii excesive a preturilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea masuri pot fi adoptate prin hotarare pentru o perioada de 6 luni, care poate fi prelungita succesiv pentru durate de cate cel mult 3 luni, cat timp persista imprejurarile care au determinat adoptarea respectivei hotarari”, se arata in Legea Concurentei.

Preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a declarat că în cadrul Parlamentului va fi înfiinţată o comisie de anchetă a companiei Petrom, care va analiza modul de conducere al companiei după privatizare şi modul de stabilire al preţurilor pentru produse petroliere.

Acestă anchetă se doreşte un sprijin pentru investigaţia Consiliului Concurenţei pe piaţa combustibililor, în căutarea unei variante care să permit îngheţarea preţurilor, după cum au procedat autorităţile din Bulgaria.