Faliment răsunător în SUA. Una dintre cele mai importante bănci se închide

Faliment răsunător în SUA. Una dintre cele mai importante bănci se închide
Foto: Pixabay

Banca Silicon Valley a fost închisă de autoritățile de reglementare. Departamentul de Protecție Financiară și Inovare din California a anunțat vineri că a intrat în posesia activelor Silicon Valley Bank. Motivul a fost „lichiditatea insuficientă și insolvența”, scrie cbsnewes.com.

Experții financiari spun că este cel mai mare faliment al unei bănci americane din 2008 încoace.

Măsurile au fost luate în condiţiile în care Banca  Silicon Valley încerca să acopere o pierdere din vânzarea de active afectate de creşterea ratelor dobânzilor. Problemele sale au determinat clienţii să se grăbească să-şi retragă depozitele. Acțiunile companiei au scăzut cu 60% joi și cu până la 70% vineri, înainte ca tranzacționarea acțiunilor sale să fie oprită. Oficialii au declarat că au închis banca pentru a „proteja deponenţii asiguraţi”.

SVB era un creditor vital pentru afacerile noi și partener pentru aproape jumătate dintre companiile americane din domeniul tehnologiei şi al sănătăţii, finanţate prin capital de risc, care s-au listat pe pieţele bursiere anul trecut.

Îngrijorările că şi alte bănci s-ar putea confrunta cu probleme similare au dus la vânzarea pe scară largă a acţiunilor bancare la nivel mondial joi şi vineri dimineaţă.

Banca Silicon Valley funcționa de aproape 40 de ani și era considerată cea de-a 16-a instituție financiară ca mărime din SUA.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
07:30 - Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă la Tel Aviv după ce premierul Netanyahu l-a demis pe ministrul Apărării
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România