Fertilizare in vitro pentru 800 de cupluri căsătorite, cu bani de la stat

Fertilizare in vitro pentru 800 de cupluri căsătorite, cu bani de la stat
Foto> utilecopii.ro

Începând cu 1 iunie, 800 de cupluri căsătorite vor putea beneficia de o fertilizare in vitro, decontată de bugetul de stat, prin Programul național de fertilizare in vitro, informează evz.ro. Programul are câteva criterii de selecție, contestate de experții în discriminare, cum ar fi neacceptarea femeilor peste 40 de ani, ori cele supraponderale.

Programul va fi derulat în două unități de stat: Spitalul de Obstretică și Ginecologie „Panait Sârbu”- Giuleşti, şi Spitalul Judeţean Cluj-Napoca.

„Statul decontează o singură procedură, în limita a 1.500 de euro pentru un cuplu, ce acoperă integral procedura. În centrele private, costurile se ridică însă la 2.000-3.000 de euro. Nu vor putea să zică pacientului: ne dă statul 1.500 şi mai pui tu restul”, a explicat ministrul sănătăţii, Cseke Attila, citat de sursă.

Programul nu acoperă însă şi tratamentul de dinainte de fertilizare, pentru care cuplurile trebuie să plătească între 500 şi 1000 de euro. Ministerul Sănătăţii va achita procedura de fertilizare de 1200 de euro, şi în cazul în care rezultă o naştere, centrul va mai primi 300 de euro.

Printre criteriile de selecţie se numără şi condiţia ca numai cuplurile căsătorite de doi ani vor putea beneficia de o singura procedură FIV, şi nu se va accepta donarea de ovocite sau spermă, şi nici finanţarea unei mame-surogat. În plus, cel puţin unul dintre parteneri trebuie să aibă cetăţenie română şi să fie asigurat de cel puţin doi ani.

Vor putea beneficia de procedură doar femeie cu vârste cuprinse între 24 şi 40 de ani, vârste la care rata de succes este mai mare.

Preşedintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, contestă criteriile de selecţie ale cuplurilor.

„Nu înţeleg de ce doar femeile peste 24 de ani au dreptul. O femeie poate să ia decizia de a avea un copil şi la 18 ani, când e matură fizic şi psihic. Probabil că limita de 40 de ani se justifică din considerente biologice, la fel şi greutatea. Am reţineri în să la criteriul căsătoriei, profund discriminatoriu. Un cuplu îşi poate asuma copii şi în afara căsătoriei”, comentează el.

Fertilizare în vitro, finanţată de stat

Tags:
Ultima oră
22:54 - Grav accident rutier în Teleorman. Opt persoane au fost rănite și alte două au decedat. Planul roșu de intervenție, activat
22:52 - Sorin Cîmpeanu a explicat de ce a renunțat la modificările vizând CNATDCU / Despre acuzația că plagiatorii ar fi fost favorizați: „Faptul că aceste acuze devin virale nu înseamnă că ele capătă și valoare de adevăr” (VIDEO)
22:34 - Grindină și furtuni puternice în Galați și în Brăila. Zeci de copaci au distrus autoturisme, vântul a smuls acoperișul unui bloc și l-a aruncat pe o mașină
22:16 - Sorin Cîmpeanu, despre schimbările în structura anului școlar: Voi susține nevoia de extindere a perioadei de cursuri (VIDEO)
21:58 - Dezastru la Titularizare. Sorin Cîmpeanu: Am avut 34.000 de candidați, doar 11.000 au luat peste 7. Au fost 15 note de 1. Avem probleme și cu profesorii corectori – 97% din note au fost schimbate după contestații (VIDEO)
21:56 - Profesorii, a doua cea mai vaccinată categorie profesională. Sorin Cîmpeanu, precizări cu privire la testarea periodică a cadrelor didactice (VIDEO)
21:35 - În ce condiții ar putea fi vaccinați anti-COVID elevii, la școală. Precizările ministrului Sorin Cîmpeanu (VIDEO)
21:31 - Cazul românului reținut în Cipru. MAE: Instanța a pronunțat o pedeapsă privativă de libertate pentru încălcarea embargoului impus pentru partea de nord a Republicii. Decizia nu e definitivă
21:22 - Sorin Cîmpeanu, despre testarea elevilor în școli: Există 5.000 de teste la nivelul fiecărui județ, ce vor putea fi folosite în cazul în care apar simptome
21:14 - Sorin Cîmpeanu: „Sunt convins că școala va începe pe 13 septembrie, cu prezență fizică. Am dreptul să-mi manifest acest optimism”. Pe ce se bazează ministrul Educației