Florin Cîţu, avertisment dur: Economia României stă pe marginea prăpastiei

Florin Cîţu, avertisment dur: Economia României stă pe marginea prăpastiei

Avertisment dur din partea senatorului PNL Florin Cîțu.

El susţine că „economia României stă pe marginea prăpastiei”, după ce Guvernul s-a împrumutat în 2017 tot mai scump de la o lună la alta.

Cîţu vine şi cu câteva propuneri pentru ca Executivul condus de Viorica Dăncilă să „nu prăbuşească economia”: reducerea deficitului bugetar, oprirea subvențiilor „pentru tot felul de programe ticăloase”, oprirea intervențiilor în economie și retragerea statului din economie.

„Economia Romaniei sta pe marginea prapastiei.
In 2017 s-a imprumutat mai scump de la o luna la alta. Investitorii au penalizat imediat ticalosiile din programul de guvernare al PSD.
Dobanzile din piata, determinate de perceptia asupra riscului de tara, rata inflatiei in viitor, cerere si oferta (nu de legi facute dupa ureche in Parlament) au crescut. Acest lucru s-a intamplat chiar daca BNR nu a crescut dobanda de politica monetara pana la sfarsitul lui 2017 (desi ar fi trebuit).
Piata functioneaza.
Ce inseamna pentru noi? In primul rand, piata a avut dreptate si rata inflatiei a crescut. In al doilea rand, statul roman s-a imprumutat din ce in ce mai scump aruncand costul ticalosiilor din programul de guvernare asupra generatiilor viitoare.
Care este acest cost? Asta este ce ar trebui sa ne prezinte guvernul si in special Ministerul Finantelor Publice.
Sa ne prezinte premierul cu cat a cresut costul pentru generatiile viitoare pentru ca a trebuit sa se imprumute mai scump cu fiecare emisiune de obligatiuni la fiecare scadenta. (este un calcul simplu).
Acest grafic reprezinta cel mai bine dezastrul implemenarii programului de guvernare.
Cresterea deficitului bugetar la 3.3%, de la 0.8% in 2015, intr-o perioada de crestere economica si cu tinta de 4.9% in 2018 este penalizata de piata.
Sigur, „geniile” din guvern pot sa vina cu o lege sa plafoneze dobanziile la care se imprumuta statul roman. Poate nu o fac pentru ca pana si acestia inteleg ca interventia asupra pretului i-ar scoate din piata si ar ramane fara bani de pensii si salarii?
Ce trebuie sa faca guvernul PSD pentru a nu prabusi aceasta economie (si asa cea mai saraca din UE)?
– SA REDUCA DEFICITUL BUGETAR!
– sa opreasca subventiile pentru tot felul de programe ticaloase
– sa opreasca interventiile in economie ( si mai ales asupra preturilor)
– sa retraga statul din economie, sa permita pietei libere sa se dezvolte.
Politicienii romani au incearcat timp de 28 de ani diferite forme de socialism. Este momentul sa dam o sansa reala pietei libere, economiei private si competitiei”, a scris Florin Cîţu, pe pagina sa de Facebook.

Ultima oră
00:06 - Fost ministru francez al justiției, inculpat pentru corupție și abuz de putere: Rachida Dati e cercetată pentru activitatea sa de avocat al Renault în vremea lui Carlos Ghosn, când era și eurodeputată
00:00 - Medicul Adrian Marinescu, despre a treia doză de vaccin anti-COVID: Să putem lua în calcul noile mutații
23:20 - Valeriu Gheorghiță, despre eșecul campaniei de vaccinare: Cred că vorbim despre o problemă sistemică. Ține de încrederea populației în autorități și de educație
23:04 - Florin Cîțu: PNRR va fi aprobat în septembrie. Primii bani ar putea veni în noiembrie, dar anumite proiecte ar putea începe mai devreme cu resurse de la buget și decontăm din PNRR
23:03 - Premierul Cîţu, despre afirmația ministrului Sportului la adresa Anei Maria Popescu: A fost un comentariu nefericit
22:35 - Valeriu Gheorghiță, despre valul 4 al pandemiei: Cifrele arată bine, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fim preocupați sau să nu luăm în serios toată această situație
22:26 - Valeriu Gheorghiță: Vorbim de un val 4 în majoritatea țărilor europene. Sunt analizate pe de o parte măsuri de motivare pentru vaccinare, iar pe de altă parte e luat în calcul un pachet de restricții (VIDEO)
22:12 - Valeriu Gheorghiță: „Este o prioritate să creștem numărul persoanelor vaccinate cu prima schemă”
22:00 - Florin Cîțu, despre declarația lui Ludovic Orban privind neatingerea țintei de vaccinare: M-a mâhnit
21:54 - Florin Cîțu: În coaliție și eu, și Ludovic Orban susținem interesele PNL. Orice competiție e frumoasă – în economie reduce prețurile și crește oferta, în politică scoate cel mai bun lider la suprafață