Franța și SUA sunt gata de o reuniune de criză, pentru a analiza efectele secetei prelungite din acest an

Franța și SUA sunt gata de o reuniune de criză, pentru a analiza efectele secetei prelungite din acest an
Foto: minnesota.publicradio.org

Franța și Statele Unite ale Americii s-au declarat gata să întrunească Forumul de Reacție Rapidă al G20, ținând cont de riscul de a exista un deficit de hrană din cauza secetelor, în special în contextul piețelor de cereale și soia, care se deteriorează.

Următoarea recoltă americană de proumb și soia va fi cea mai scăzută din 2006, iar seceta, cea mai severă din 1956, a crescut prețul proumbului cu 23% în iulie. Multe zone producătoare sunt, de asemenea, afectate. În contextul riscului de deficit și prețuri care cresc vertiginos, Franța și SUA să declară gata să întrunească Forumul de Reacție Rapidă al G20, relatează Les Echos.

Ministrul francez al Agriculturii, Stephane Le Foll, a declarat să avem grijă „în mod deosebit la evoluția prețului grâului,” ținând cont de raportul pe agricultură al guvernului american de pe 10 august, care confirmă degradarea persepctivelor recoltelor de porumb și soia, care se observă deja în prețul din piață.

„Această situație, care nu este nouă, a fost larg integrată în piețe, ceea ce explică parțial creșterea prețurilor în ultimele săptămâni,” conform unui comunicat al Ministerului francez al Agriculturii.

Ca măsură împotriva crizei de hrană, FAO (Organizatia pentru Hrană și Agricultură a ONU) a cerut suspendarea producerii de bioetanol din porumb. Prețul acestuia și al soiei a crescut vertiginos deja în Chicago, iar grâul s-a stabilizat, într-o piață foarte ridicată.