Guvernul, obligat de comisiile de buget să majoreze pensiile cu 40%. Florin Cîțu: „Sunt niște acțiuni criminale ale socialiștilor!”

Guvernul, obligat de comisiile de buget să majoreze pensiile cu 40%. Florin Cîțu: „Sunt niște acțiuni criminale ale socialiștilor!
Foto: Inquam Photos / George Călin

Miercuri, 16 septembrie, comisiile de buget reunite din Parlament au respins creșterea punctului de pensie cu 14%, adoptată de Guvern. Astfel, rămâne în picioare majorarea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie. Florin Cîțu, ministrul de Finanțe, a declarat că în ciuda acestui fapt, bugetul nu va fi afectat de „activitățile nocive” din Parlament.

Pentru 2020, situația cu privire la pensii este deja tranșată, a declarat Florin Cîțu.

„Trebuie să vedem aceste acțiuni criminale ale socialiștilor care au început chiar în perioada de criză, când nu au vrut să prelungească starea de urgență. Mai mult puneau condiții, deci mai cinic. Jucau poker cu viața românilor. Apoi cu starea de alertă. Nu mă miră că acum vin și vor să arunce în aer economia României. Fără să vină, ca de fiecare dată, cu o sursă de finanțare. Eu vă garantez că n-o să se întâmple anul acesta. Bugetul nu va fi afectat de orice activitate nocivă din parlamentul României. Anul acesta nu se va modifica nimic în acest sens. Situația e închisă pentru anul acesta. Noi am dat ce s-a putut da”, a declarat Cîțu pentru Europa FM.

Florin Cîțu: „Sunt atacuri împotriva cetățenilor”

Ministrul de Finanțe subliniază faptul că acțiunile adversarilor politici sunt total iresponsabile.

„Atacurile acestea din Parlamentul României sunto atitudine total iresponsabilă. Sunt împotriva cetățenilor, împotriva oamenilor care muncesc de dimineața până seara să plătească impozite și taxe. O să facem totul să nu aruncăm România în aer”, a mai declarat Cîțu.

Ionuț Dumitru, economist: „Vrem să creștem pensiile cu 40%, este o aberație!”

Creșterea pensiilor ar trebui să se facă în baza unui principiu clar, mecanismul de indexare, potrivit fostului președinte al Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

„Noi deja ne împrumutăm enorm ca să susținem cheltuielile pe care le avem acum. În același timp, vrem să creștem pensiile cu 40%. 40% creștere de pensii înseamnă într-un an întreg 2,8% din PIB. Noi, la nivel european avem o limită de 3% din PIB deficit bugetar și vrem să aprobăm o singură măsură care consumă tot acest spațiu bugetar. Este o aberație, din start

Trebuie să se crească pensiile, dar trebuia păstrat mecanismul de indexare care exista în legea pensiilor, cu inflație plus jumătate din creșterea salariului real. Era o creștere automată, nu mai aveam nicio dependență de factorul politic. Pensiile trebuiau să crească de la începutul anului, în baza mecanismului de indexare și era o creștere bună, probabil spre 10%”, a declarat Dumitru pentru B1.ro.

Ultima oră
13:39 - Lidia Buble are un mare secret, ce acum s-a aflat: de ce ţine mereu, în mână, o păpuşă fără păr, la Asia Express, la Antena 1!
13:32 - Cristian Pistol, consilierul lui Cîțu, o înlocuiește pe Mariana Ioniță la șefia CNAIR. Șeful CA-ului al CNAIR, un fost consilier al Vioricăi Dăncilă și apropiat al lui Dan Voiculescu
13:23 - Doar 24 paturi ATI libere pentru pacienți COVID, în toată țara. În spitalele din București nu mai există niciun loc
13:14 - 5.655 de cazuri noi de coronavirus, dintre care aproape 2.600 doar în București. Încă 109 decese asociate SARS-CoV-2, printre care și o femeie nevaccinată, de 28 de ani. La ATI sunt internați 272 de pacienți cu COVID-19
13:05 - Ludovic Orban: Președintele României a încălcat Constituția / Comsia de control al SRI ar trebui să cerceteze subiectul / Cîțu nu înțelege ce partitură a jucat și că a fost un pion pe tabla de șah, nicidecum regina (VIDEO)
12:56 - Florin Cîțu, despre situația pandemiei de COVID-19: Ținta pentru Ministerul Sănătății este de 2.000 de paturi la ATI (VIDEO)
12:40 - DSP: În București, incidența cazurilor de COVID-19 a ajuns la 4,95 la mia de locuitori. Au fost raportate 2.600 de cazuri în ultimele 24 de ore
12:39 - Ludovic Orban reclamă o „lovitură de partid”: Florin Cîțu nu înțelege că fie nu va mai fi prim-ministru, fie va rămâne numai din mila PSD. A devenit persona non grata pentru un număr uriaș de cetățeni (VIDEO)
12:33 - IGPR: Polițiștii au peste 3.100 de dispozitive pentru verificarea certificatelor COVID. Alte 8.000 urmează să sosească
12:29 - Florin Cîțu: Dacă cei de la CCR ne dau dreptate, atunci președinții celor două Camere trebuie să plece acasă (VIDEO)