Guvernul Ponta, 100 zile de la învestire: 500 de numiri în funcţie, un maxim istoric al cursului valutar, privatizări amânate

Guvernul Ponta, 100 zile de la învestire: 500 de numiri în funcţie, un maxim istoric al cursului valutar, privatizări amânate
Foto: zf.ro

Conflictele politice par să fi fost principala ocupaţie a Executivului şi nu măsurile economice promise, în primele 100 de zile la guvernare. Victor Ponta şi miniştrii săi se pot mândri cu majo­ra­rea salariilor bugetarilor şi restituirea contri­bu­ţiilor de sănătate, dar și cu 500 de numiri în funcţie, deplasări în străinătate, participări la emisiuni şi întâlniri cu oficialii străini.

De pe 7 mai, când guvernarea a fost preluată de cei de la USL, economia ţării a cunoscut un adevărat declin. Măsurile economice nu au reprezentat deloc o prioritate pentru actualul executiv. Dovadă stau insolvenţa Hidroelectrica, cursul istoric al euro de 4,65 lei şi faptul că România va pierde pentru prima dată bani europeni, se arată într-o analiză a Ziarului Financiar.

În schimb, spun analiştii, guvernul a încercat o oarecare implicare prin introducerea plăţii TVA la încasarea facturii. Seceta din ultima perioadă a făcut ca Ministerul Agriculturii să fie greu încercat din cauza secetei. Daniel Constantin nu a reuşit să ia nicio măsură care să salveze producţia agricolă din acest an. Ba mai mult, activitatea sa a fost aspru criticată de fermieri.

În sănătate, Guvernul USL a deblocat aproape 3.000 de posturi şi a introdus reţeta electronică. La capitolul transporturi, social-liberalii au fost mai activi. Două tronsoane din autostrăzile Bucureşti – Ploieşti şi Cernavodă – Constanţa au fost deschise circulaţiei.

Privatizările cerute de cei de la FMI, Transgaz, Tarom, Oltchim şi Hidroelectrica, au fost din nou amânate. Hotărârile de guvern ale cabinetului USL au fost însă multe: 700 la număr dintre care 500 au fost doar pentru numiri în funcţii. Din cele 16 odonanţe de urgenţă majoritatea au fost în domeniul economic.

Cele mai disputate măsuri au fost însă trecerea Monitorului Oficial în subordinea Guvernului şi retragerea dreptului Curţii Constituţionale de a aviza hotărârile Parlamentului. Totuşi, principalele măsuri anunţate de Ponta, majo­ra­rea salariilor bugetarilor şi restituirea CAS-ului către pensionari, au fost înde­pli­nite.