Harta salariilor din România: Topul judeţelor cu cele mai mici şi cele mai mari salarii (FOTO)

Harta salariilor din România: Topul judeţelor cu cele mai mici şi cele mai mari salarii (FOTO)
Foto: Agora.md

Un angajat bucureștean a încasat în 2016, în medie, un salariu de aproximativ 2.900 de lei (635 euro) net pe lună, dublu față de un angajat din Harghita, județul în care s-au încasat cele mai mici salarii din România în 2016.

București, Ilfov, Cluj, Timiș și Sibiu sunt zonele în care s-au obținut în 2016, cele mai mari salarii nete, cuprinse între 2.138 de lei și 2.857 de lei, conform datelor centralizate de ZF, pe baza celor primite de la Institutul Național de Statistică. Acestea sunt și singurele județe în care salariile au depășit 2000 de lei net pe lună. În partea opusă se regăsesc județele Harghita, Teleorman, Suceava, Neamț și Vrancea, unde salariile medii ale angajaților variază între 1.483 și 1.544 de lei net pe lună.

„Judeţele cu cele mai mari salarii sunt cele în care s-au făcut foarte multe in­ves­tiţii de către companiile multina­ţio­na­le, în care şomajul este aproape inexis­tent, iar tipurile de joburi sunt din do­me­nii variate. În judeţele mai dezvoltate, un­de salariile angajaţilor trec peste 2.000 de lei net pe lună, nu sunt investiţii doar în pro­ducţie, ci şi în servicii IT, financiare etc., spre deose­bi­re de ju­de­ţele cu salarii mici, unde exis­tă în general in­­vestiţii foar­te puţine, în gene­ral în pro­duc­ţie“, a spus Alina Po­pes­cu, ta­lent in­for­ma­tion so­lu­tion lea­der pen­tru Ro­mâ­nia şi regiu­nea Bal­cani în ca­drul com­pa­ni­ei de HR Mer­cer, par­te a gru­pului Marsh & McLennan Com­panies.

Astfel, la finalul anului 2016, rata șomajului înregistrat în București a fost de doar 1,6%, în timp ce în Harghita, aceasta a fost de 5,7%, adică peste media națională care este 4,7%, conform datelor Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă. În Capitală este cea mai mare rată de angajare la nivel național, în comparație cu Harghita, unde doar unul din cinci locuitori lucrează, informează Ziarul Financiar.

„Mă aştept ca şi anul acesta să existe creşteri de salarii, ca urmare a lipsei de forţă de muncă, mai ales în zona de dezvoltare de software, precum şi în cea de tehnicieni şi muncitori calificaţi în producţie“, a mai spus Alina Popescu.

La nivelul întregii economii, salariul mediu a ajuns în 2016 la 2.088 de lei net pe lună și se află în creștere față de anul 2015. Față de salariul mediu pe economie, un locuitor al Bucureștiului a câștigat anul trecut cu 36% mai mult, iar un angajat din Harghita a obținut cu 28% mai puțin.

Urmăriți B1TV.ro și pe